Tudjuk már, mi az a gerilla kertészkedés, hallottuk már beoltott fákról is, de a gerilla-oltás az teljesen új fogalom. A Guerrilla Grafters-nek nevezett csoport pontosan ezt csinálja: titokban oltja be a San Francisco utcájának fáit, ezzel gyümölcsöket termő oltványokat létrehozva.

A város tisztviselői természetesen azt állítják, hogy a Guerrilla Grafters ezzel a tevékenységével törvényt sért. A felháborító ténykedésük következében  az utcákat körte, szilva és almafák övezik, pedig a város szándékosan csak nem termő fákat ültet közterületre, hogy ne vonzza oda a lehullott gyümölcs a rágcsálókat.

Forrás: guerrillagrafters.org

A szervezet célja ezzel szemben az, hogy bárki számára hozzáférhetővé tegye az út menti, ingyen gyümölcsöt. A beoltás nem feltűnő, így a nem tudják megakadályozni, “elbontani” ezeket az oltványokat, ráadásul minden beoltott fának gondozója van, aki a rongálás után is mindent megtesz a fa egészségéért.

A szervezet tudja, hogy ez az akció nem oldja meg a világ élelmiszerhiány problémáit, de ez egy egy szimbolikus utalás arra, hogy a friss élelmiszereket szabadon és mindenki számára hozzáférhetővé kéne tenni és egy önfenntartó élőhelyez létrehozni, a városokat élelmiszer-erdőkké alakítani.

Kiemelt kép: guerrillagrafters.org



Címkék: