Olyan kertben nőttem fel, amit minden irányból óriás orgonabokrok határoltak és minden külön területet is sövénynek nevelt orgona választott el. Így a tavasz igazi berobbanása, na meg az anyák napja nálam egyet jelent az orgona illatával, ami májusban belengte az egész kertet és a lakást is.

Ehhez képest a mostani otthonom kertjében egy szál orgona sem volt, amikor ideköltöztünk. Meg voltam döbbenve. Kert, orgona nélkül?! Azóta hoztunk, ültettünk, nevelgetjük, de még sok idő kell a megszokott virágillathoz. Idén pedig, bár a neve nem véletlenül májusi orgona, a korán jött nyárnak köszönhetően nem hogy virágzik, de már elhervadt virágokat is látni naposabb kertekben. Tehát gyorsan szedjünk egy csokorra valót, amíg még lehet!

Forrás: flickr.com

A nemesített, dús virágzatú, különleges színű fajták illatosabbak, de sajnos ezek sem maradnak meg sokáig a vázában. Van viszont néhány trükk, amivel meghosszabbíthatjuk az életüket:

  • a leszedett ágról a lehető legtöbb zöld levelet távolítsunk el, ezek ne lógjanak bele a vízbe sem
  • a szárak végét kalapáccsal törjük meg, hogy nagyobb felületen szívhassa a vizet
  • rendszeresen cseréljük alatta a vizet, ilyenkor mindig vágjunk a szárából és újra kalapáljuk meg

Forrás: flickr.com

Vannak, akik a kis sóra, mások a cukros vízre esküdnek. Nektek van más trükkötök az orgona tartósítására? Jöhetnek a kommentek!

Kiemelt kép: flickr.com



Címkék: