Gyerekkorunk jövőben játszódó idétlen filmjeinek egyik irigyelt része volt a hipermodern kaputelefon, amin át nem csak hallották, de látták is azt, aki a kapu előtt állt. Aztán ha nem tetszett a látogató, kinyúlt egy bokszkesztyű és leütötte. Na bokszkesztyű még nincs, de a mai kaputelefonok bőven már túlszárnyalták a béna sci-fi filmek technológiáját is.

Ha nem elégszünk meg az otthonunkban becsengetők hangjával, ma már több képet is közvetítő kaputelefon közül választhatunk. Ám a legmodernebb eszközök nem állnak meg ennél, a kamerán kívül több funkciót is beépítettek az okosabb készülékekbe. A Legrand Classe 300X A videotelefon kapu szettje már ránézésre is egész más, mint amit egy funkcionális, de az esztétikára nem igazán koncentráló kaputelefonnál megszoktunk: a beltéri egység egy 10’’ illetve 7”-os, színes érintőképernyős eszköz, fehér vagy ezüst színű kerettel, kagyló nélküli kialakítással. Ha felszereljük, a kaputelefonon kívül egy üzenetrögzítőt is kapunk, akár 50 kamerát is megfigyelhetünk, de egyéb távolról vezérelhető eszközt is aktiválhatunk, pl. a kertvilágítást, vagy a garázskaput. Emlékeztetőket állíthatunk be, de lehetőség van arra is, hogy csengetés esetén automatikusan kinyíljon az ajtónk.

A kaputelefonhoz wi-fin csatlakozhatunk a mobilunkkal is. De a futárt sem késsük le többé: egy alkalmazás segítségével akár távolról is láthatjuk, ki csenget be hozzánk és válaszolhatunk is a hívásra, mintha csak otthon lennénk. Távolról kezelhetjük az üzeneteinket, nyithatjuk-csukhatjuk a zárakat és láthatjuk a kamerák képét, bárhol is járunk. Egy ilyen okos kaputelefon óriási biztonságot jelent az otthonunknak és a családunknak is.



Címkék: