Szőke Gábor Miklós szobrász Félúton című kiállításával nyílik meg pénteken Ybl Budai Kreatív Ház néven Ybl Miklós átfogó rekonstrukción átesett, egykori vízháza a Várkert Bazár szomszédságában.

Ez a terület nemrég még a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján szerepelt, a vízházban akkor kaszinó működött, a Várkert Bazár épületeiben pedig szociális lakások és műtermek voltak.

2010 után érkezett el az a fordulópont, mikor a kormány döntést hozott arról, hogy Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára, 2014-re megújítja a romos Várkert Bazárt. Az Ybl-vízházat 2016-ban vásárolták meg a Pallas Athéné Alapítványok az akkori magántulajdonostól; a több mint 140 éves épület mostanra elkészült rekonstrukciójával pedig végre befejeződött a Lánchíd utca megújulása.

Oláh M. Zoltán építészmérnök, a felújítást végző Konstruma Mérnöki Iroda Kft. vezetője közölte: 2016 végén kezdődtek a munkálatok, amelyek keretében megtörtént többek között az épület teljes szigetelése, a homlokzat restaurálása, a gépészeti rendszer cseréje, a teljes energetikai hálózat felújítása; új kerti lépcsőházat hoztak létre és restaurálták a loggiát is.

Fotó: MTI

 

Sokoldalú funkciójú épületet terveztek, amely a következő évtizedek igényeit is ki tudja majd szolgálni. Így került sor a terasz felől egy alsó bejárat megnyitására, amely közvetlen lejáratot biztosít az épület alsó termeihez. Az egykori kávézó rész ismét hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel.

Az épület számtalan sérülést szenvedett a II. világháborúban, sokáig állt üresen, majd csupán részlegesen újította fel az akkori befektető. Most lehetőség nyílt arra, hogy a restaurálási munkákat az Ybl Miklós-i gondolathoz méltó módon végezzék el, hozzátéve 21. századi gondolatokat is.

Fotó: MTI

 

A Pallas Athéné Alapítványok közlése szerint a beruházás összköltsége mintegy 3 millió euró volt. A ház Szőke Gábor Miklós kiállításával nyílik meg péntek délután. A szobrász elmondása szerint a mostani az első retrospektív tárlata, amely áttekinti eddigi életművét, de új, erre a kiállításra készült munkákat is bemutat. A teraszon Szőke Gábor Miklós egy-egy oroszlán- és bálnaszobra látható, a bejáratot pedig a művész emblematikus Dante kutyái őrzik.

A június 10-ig nyitva tartó tárlat az alsó szintről, Szőke Gábor Miklós gyermekkori rajzaival, majd fiatalkori szobraival, szobortanulmányaival indul, és visszatekint a lécekből építkező, jellegzetes stílus kialakulásának időszakára, majd bevezet a művész dantei magánmitológiájába is.

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: MTICímkék: