Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi Nemzeti Park két és fél éven át tartó tudományos felmérése, a szakemberek 124 új, eddig ismeretlen növény- és állatfajra bukkantak a latin-amerikai ország északnyugati részén elterülő természetvédelmi térségben.

A New York-i székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) bolíviai tudóscsoportja 30 hónap alatt a nemzeti park valamennyi ökoszisztémáját felmérte az amazonasi esőerdőktől az Andok 6044 méter magas Chaupi Orco hegycsúcsának gleccservidékéig. A 1,89 millió hektár nemzeti park 15 térségében végeztek részletes felmérést – adta hírül a WCS honlapja.

A nemzeti parkban élő eddig ismert fajokon kívül a tudóscsoport 1382 fajt és alfajt azonosított a térségben, köztük 100 emlős-, 41 madár-, 27 hüllő-, 25 kétéltű-, 138 hal-, 611 lepke- és 440 növényfajt, amelyek közül több mint 200 bolíviai létezéséről eddig nem tudtak a szakemberek.

A kutatók rábukkantak 124, a tudomány előtt eddig ismeretlen fajra, amelyek közül 84 növény-, öt lepke-, 19 hal-, 8 kétéltű-, négy hüllő- és négy emlősfaj valamint 8 új pillangó fajra, illetve alfajra. A kutatócsoport most a fajok tudományos leírásán dolgozik, hogy új fajként azonosíthassák őket.

A térség élővilágának azonosításával, az új fajok felfedezésével a Madidi Nemzeti Park válhat a világ biológiailag legsokszínűbb természetvédelmi területévé, ahol 265 állat-, 1028 madár-, 105 hüllő-, 109 kétéltű-, legkevesebb 314 hal-, 5515 növény-, és 1544 lepkefaj és alfaj él. A szakemberek úgy vélik, hogy ezek a számok megerősítik azt, hogy a természetvédelmi területek közül a Madidi Nemzeti Parkban él a világon a legtöbb feljegyzett növény-, lepke-, madár- és emlősfaj és a második legtöbb kétéltű- és hüllőfaj.

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: Wikipédia



Címkék: