Kint szakad az eső, locsolja a teraszon a virágokat, a kertben  és a fák lombjait, de amikor eláll, a lombok alatt száraz a föld. Az Ördögárok meg felduzzadva hömpölyögve hordja el a rengeteg esővizet, én meg mehetek ki csapvízzel locsolni.

Pedig a víz érték. Az esővíz selymes és isteni, hagyni elfolyni nagy hiba, a csapvízzel locsolás meg költséges és felesleges. Az esővíz befogása több módszerrel is történhet, az ereszeink kialakításától, anyagi lehetőségeinktől és a felhasználási igényektől függ, hogy melyik módszert választjuk.

Hordók

A tetőről az ereszbe és onnan a csöveken át a csatornába folyó esővíz minden cseppjéért kár. A csatornából egyenesen a tároló hordóba vezetett víz a leghatékonyabb módja a gyűjtésnek. Az esőlopóknak nevezett szerkezetek olcsók, de ezeket kézzel kell állítani. Ha esik, átbillentve egy hordóba folyik a víz, ha pedig már megtelt, vagy nem tudunk vele épp mit kezdeni, visszavezethetjük a csatornába. Ilyenkor a hordóból kimerve tudjuk a vizet felhasználni.

Ennél profibb, de költségesebb a szelepes módszer, ahol a megtelt hordóba automatikusan nem enged több vizet a rendszer. A hordónk a legjobb, ha zárható tetejű, vagy legalább egy hálóval lezárható, hogy lehetőég szerint ne mi gyártsuk le a környék szúnyog állományát és beleesni sem tudjon sem kisállat, sem esetleg egy gyerek. Vannak hordók, amikre kerti locsoló is csatlakoztatható, más csak csappal ellátott.

Esővízgyűjtő rendszer

A komoly esővízgyűjtő rendszerek olyan nagy földalatti tartályokból állnak, amelyekbe a tetőről és a csatornából gyűlik össze az esővíz. Innen a szűrővel megtisztított szürke víz nem csak locsolásra használható, de a házban is hasznosíthatjuk, pl. a wc lehúzására, vagy kocsimosásra.

Hátránya, hogy a kiépítés költséges, professzionális telepítést igényel és szükség van  szivattyúra is.

Esővíz gyűjtő lánc

Dekoratív és praktikus láncokat is bevethetünk az esővíz gyűjtésben. Ezek a láncok általában rézből vagy más fémekből készülnek, könnyen telepíthetőek és kezelhetőek. A láncokon kívül kis poharakra és egy hordóra lesz szükségünk, na meg az eresz megfúrására és máris felhasználható az értékes víz.

A House and Tech cikkében további ötleteket is találhatsz.

Kiemelt kép: hgtv.com



Címkék: