A hortobágyi madárkórház vezető főorvosa szerint valószínűleg a fészekben, tojásait vagy fiókáit védve érhette a támadás azt a fehér gólyát, amelyet hétfőn szitává lőve találtak Mezőnagymihályon. Déri János elmondta: maguk is megdöbbentek, amikor a röntgenképen meglátták a gólya testében a különféle méretű szoknyás légpuskalövedékeket, illetve az egyenlőre beazonosíthatatlan kaliberű, gömb alakú, vélhetően légpisztolygolyókat.

A szoknyás lövedék azért is veszélyes, mert a saját térfogatánál jóval nagyobb toll- és más szennyeződést visz be a madár testébe, ami komoly gyulladáshoz, esetleges fertőzéshez vezet – magyarázta a főorvos hozzátéve, hogy eddig egy lövedéket távolítottak el a gólya testéből a kilencből, várhatóan még kettőt kell kivenni. A többinél jó esély van arra, hogy betokozódik, és az egyébként jelenleg is lábon járó, de repülni még nem tudó madár néhány hét múlva elhagyhatja a madárkórházat.

Az eset kapcsán bűnszövetkezetben elkövetett állatkínzás, orvvadászat és természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt a Madárkórház Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A fehér gólya fokozottan védett faj, eszmei értéke 100 ezer forint.

Az idén eddig 30-40 gólyát kezeltek a hortobágyi madárkórházban, de a “szezon” csak két hét múlva kezdődik, amikor a kisgólyák kirepülnek a fészekből, s különféle balesetek, például áramütés miatt kell ellátni őket. A gyógykezelésre szoruló fiatal gólyák száma az elmúlt évek tapasztalatai alapján ilyenkor a százat is meghaladja.

Forrás: MTI

Kiemelt kép forrása: PixabayCímkék: