A méz gyógyító tulajdonságait ősidők óta ismerjük, több ezer éve használjuk, a legtöbbünknél kiló számra fogy a téli időszakban, de egész évben ott a helye minden háztartásban. Egy ideje viszont egyre többet hallani kukoricasziruppal hígított kamu mézekről, antibiotikummal kezelt méhekről, ultraszűrésről és pasztörizálásról, amik mind lecsökkentik a méz hasznos összetevőit. Sőt, cukorból és színezékből készült, méhet sosem látott mézekről is.
Szakemberek szerint a pasztörizálatlan, nyers méz a legértékesebb, így mindenképp azt válasszuk. De hogy tudjuk megkülönböztetni a nyers, valódi mézet a nem természetes, hozzáadott cukrot, glükózt, keményítőt, zselatint tartalmazó, feldolgozott és szűrt, vagy cukorból készült méz-utánzattól? Ezek a típusú mézek nem rendelkeznek gyógyhatással, használni biztosan nem fognak, de az ellenőrizetlen adalékanyag mennyiségnek köszönhetően még akár árthatnak is. Egy kertészet, az Apiland ábrája remekül bemutatja, hogyan tudjuk megkülönböztetni az értékes, nyers mézet a kamu, hamis méztől.
Kiemelt kép: flickr.com/photos/joliebean