Újabb szakasszal bővültek a magyarországi biciklis útvonalak, ugyanis összekötötték a Balaton és a Fertő tó körüli kerékpárutat. A “Kastélytól kastélyig” elnevezésű turisztikailag kiemelkedő szakaszt, mely Fertődtől, Celldömölkön, majd Hévízen át vezet egészen Keszthelyig, igen gazdaságos módon oldották meg, ugyanis nem új utat avattak, hanem csupán kitáblázták a kisebb forgalmú autóutakat.

Így a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósult project mindössze 42 millió forintba került, és nem kilométerenként százmillióba. Az útszakaszon 150 tábla jelzi, hogy merre tekerjünk tovább, amik közül párat, az osztrák túrázók idecsalogatása érdekében német feliratokkal is elláttak.

Az átadáskor Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos példaértékűnek nevezte, a civil kezdeményezésnek köszönhető fejlesztést, és elmondta, hogy idén további 650 kilométernyi kerékpáút vár még kitáblázásra, úgy mint az Eger – Mezőkövesd – Poroszló, a Tokaj – Mád – Sárospatak, valamint a
Velencei-tó – Dunaújváros – Kecskemét – Békés – Gyula nyomvonal. A most átadott szakaszon pedig még tervben van a védett, tetővel ellátott pihenőhelyek, és egy részletes áttekintő térkép elkészítése is.

A “Kastélytól-kastélyig” túraútvonal javarészt alacsony forgalmú burkolt utakon, és helyenként burkolatlan földutakon át vezet, és számtalan nevezetesség mellett halad el. Már a kiindulópontnál gyönyörködhetünk a fertődi Eszterházi-kastélyban, majd azt követi a sárvári Nádasdy-vár, a celldömölki Kemenes Vulkánpark, a vindornyaszőlősi Bazaltfolyosó, a kehidakustányi termálfürdő, a Rezi vár, a Hévizi Tófürdő, majd Keszthelyre érve a Festetics-kastély. Szóval mindenki pattanjon nyeregbe, és irány az újonnan kitáblázott bringaút.

(Festetics-kastély/Wikipedia)

(kiemelt kép: pxhere)



Címkék: