A gólyatöcs nagy fölénnyel körözte le az Év Madara verseny döntőjében a gulipánt és a nagy pólingot. A versenyt 1979 óta, minden évben meghirdeti a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), széles körben megismertesse a természetvédelmi problémákkal érintett fajokat és madárcsoportokat.

Idén a nagyközönség a “szurka-piszka” fajok képviselői közül választhatott, július 3 és 23 között. Tegnap délben pedig lezárult a szavazás, és kiderült, hogy a 8993 voksból ki kapta a legtöbbet.

A bronzérmes a gulipán (Recurvirostra avosetta) lett, 2494 szavazattal. Európa és Ázsia középső részén honos. Lagúnák, iszapos tengeröblök, szikes tavak madara. Telelni Afrikába és Ázsia déli részére vonul. A sekély vízben lépegetve, specializálodott csőrével kaszáló mozdulatokkal keresi táplálékát.

Gulipán (kép:flickr)

A fiókája pedig valami tüneményes.

Gulipán fióka (kép:wikipedia)

Második helyen a nagy póling (Numenius arquata) végzett, 2882 vokssal. A lilealakúak rendjébe, azon belül pedig a szalonkafélék családjába tartozó madár Európában fészkel, télre pedig Afrikába vonul. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 500 000 Ft.

Nagy póling (kép:wikimedia)

A győztes, vagyis a 2019-es Év Madara, pedig nem más lett, mint a gólyatöcs, aki messze lekörözte a többieket 3617 szvazattal. A vonuló faj, ami csupán márciustól augusztusig van hazánkban, majd tovább repül Afrikába, kopár, sekély vízborítású helyeken költ. Magyarországon rendszeres fészkelő, a költőpárok száma az adott év csapadékviszonyaitól függően 200-1000 pár között alakul.

Gólyatöcs (kép:wikipedia)

Védelmének alapját a még meglévő természetes szikes tavak megőrzése és az egykori fészkelőhelyek rehabilitációja jelenti. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

Jövőre tehát a gólyatöcs kap kiemelt figyelmet. Az év hátra lévő időszakában az MME szakmai stábja elkészíti a fajbemutató anyagokat, illetve kidolgozza azokat a közösségi programokat, melyek segítségével minél közelebbről be tudják mutatni a fajt, mikor a jövő évi költési időszakban hazánkban tartózkodnak a  fészkelő gólyatöcsök.

(kiemelt kép: wikipedia)



Címkék: