Az svéd IKEA igyekszik környezettudatosan működtetni az áruházait, megújuló energiaforrásokat használva, és folyamatosan új ötletekkel állnak elő, hogy a vásárlókat is újrahasznosításra ösztönözzék. Ezért most új kísérletbe kezdenek, és visszavásárolják a megunt ikeás bútorokat.

Mint mondják, “a klímaváltozás leküzdése érdekében sürgős intézkedésekre van szükség, ezért az IKEA Csoport elkötelezett amellett, hogy 2020-ra annyi megújuló energiát termeljen, mint amennyit fogyaszt.

Az IKEA aktívan dolgozik azért, hogy csökkentse a gyártási folyamat során keletkező hulladékot. Amikor csak lehetséges, az egyik gyártási folyamat eredményeképp létrejött hulladékot egy másik termék gyártásában kell felhasználni. Az IKEA nagy mennyiségben hasznosítja újra a kartont, a papírt, a műanyagot, a fát, a fémet és az üveget.

A legtöbb IKEA áruházban található egy szelektív hulladékgyűjtő állomás, ahova a vásárlók újrahasznosítás céljából, visszahozhatják az olyan hulladékot, mint az elektromos gépek, csomagolóanyagok, használt akkumulátorok és energiatakarékos izzók.  Az IKEA megpróbálja megjavítani a termékeket ahelyett, hogy rögtön kidobná őket. Ezeket a termékeket alkatrészként hasznosítjuk, vagy alacsonyabb áron értékesítjük az áruház erre kijelölt részlegén.”

Az IKEA bútorok második élete
De nem csak a hulladék jelent nagy környezeti terhelést, hanem a megunt bútorok is. Az ausztráliai IKEA áruházak felmérése alapján, egyetlen év alatt közel 13,5  millió bútordarabtól szabadultak meg az emberek, csak Ausztráliában. Az emberek fele kidobott legalább egy bútordarabot az elmúlt 12 hónapban, miközben azoknak a negyede teljesen jó, használható állapotban volt.

(kép: wikimedia)

Szóval új korszak kezdődik az használt IKEA bútorok számára, ugyanis az egyik sydney-i áruház kísérleti jelleggel bevezeti, hogy visszavásárolja a jó kondícióban lévő, megunt darabokat, és ha beválik az ötlet, később bevezetik azt ausztrál, majd nemzetközi szinten is.
Ez azt jelenti, hogy nemsokára eljöhet a nap, amikor már nem kell a vaterán meg a jófogáson hirdetgetni a kinőtt gyerekágyat, vagy a megunt étkezőasztalt, hanem egyszerűen vissza lehet majd vinni az áruházba, ahol levásárolható kupont kapunk érte, a bútor pedig esélyt kap egy második életre, valaki más otthonában.
Fotózd le, vidd vissza, ők eladják, te újat veszel
A Sydney Tempe IKEA áruház létrehozott egy online felületet, ahova fel tudják a bútortulajdonosok tölteni a megunt ikeás darabjaikról a képeket. Az áruház dolgozói ellenőrzik azok allapotát, és ha újraeladásra alkalmasnak találják, akkor az állapota és a vásárlás óta eltelt idő alapján ajánlatot tesznek rá, ami akár az eredeti ár fele is lehet. Ha ez megfelel a tulajnak, nincs más dolga, mint 2 héten belül visszavinni azt a sydney-i áruházba, és ott egy levásárolható kupon formájában megkapja a kialkudott árat.

(kép: wikimedia)

Ezután kezdődik a bútordarab második élete, ugyanis azt az IKEA kicsit leporolja, majd szépen kirakja az áruházban, a használtbútor részlegre, és ugyanazon a csökkentett áron kínálja majd, mint amennyiért visszavásárolta. Tehát nem csak az online eladással nem kell többé bajlódni, de vadidegen emberek lakásába se kell többet használt kanapénézőbe menni. Egyszerűen be lehet majd sétálni az IKEA-ba, és venni egy használt éjjeliszekrényt.
Ha beválik az ausztrál, kísérleti, használtbútor project, kiterjesztik azt, ugyanis az IKEA célja, hogy 2030-ra száz százalékos legyen a körforgás, és csak megújuló energiát, és újrahsznosítható anyagokat használjanak fel, a környezet védelme érdekében.
(kiemelt kép: flickr) (forrás: domain media)


Címkék: