Mivel egyre szélsőségesebb az időjárás, és egy augusztusi viharnak halálos áldozata is van villámcsapás miatt, az Index egy eléggé alapos cikket írt arról, mit kell tennünk ahhoz, hogy elkerüljünk egy hasonló tragédiát.

A hírportál persze az elején leszögezte: nem kell rettegni attól, hogy a következő vihar során villám csap beléd, az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEMA) szerint manapság 1:600000 az esélye, hogy valakit villámcsapás érjen (ez az adat viszont csak egy évre vonatkozik).

Na de lássuk, mit ajánlatos tenni olyankor, amikor tombol a vihar:

  • Ha meglátod a villámot, kezdj el számolni, hány másodperc telik el a mennydörgésig. A kapott számot oszd el hárommal, így lehet tudni, hogy kb. hány kilométerre jár a villámlás. Ha nem tudsz elszámolni 30-ig a dörgés és a villám között, azonnal egy épület vagy egy autó belsejébe kell menni. A villámok ugyanis ebben az esetben 10 km-es körzeten belül vannak.
  • Ha az épületen belül vagy, akkor is jobb az ajtóktól és az ablakoktól, a vezetékes telefontól, az elektromos és a vízvezetéktől távol lenni.
  • Ha egy autóba menekülsz, az legyen fémtetős, és azonnal húzd fel az ablakokat. Lehetőleg ne nyúlj a fémes részekhez vagy a kormányhoz.
  • Ha nem tudsz fedezékbe vonulni egy épületbe vagy egy autóba, tudnod kell, hogy a sátrak, buszmegállók és más nyitott oldalú menedékek nem jelentenek védelmet.
  • A szabadban kerülj el mindent, ami kiemelkedik, ne állj önmagában álló magas fa alá, oszlop alá!
  • Némi védelmet jelenthet a sűrű erdő, de ilyenkor sem szabad egyik fához sem túl közel állni.
  • Ha nyílt terepen ér a vihar, keress egy völgyet vagy más, alacsonyabban fekvő részt.
  • Ha épp vízben vagy, azonnal menj ki a partra!

Jobb, ha tudod: TÉVHIT, hogy a villám mindig valamilyen magas dologba csap bele, a helyzet ugyanis az, hogy bárhová becsaphat. Csak ha éppen van valami kiemelkedő a célterület közvetlen közelében, akkor az jó eséllyel vonzza magához – írja a hírportál, melynek teljes összefoglalóját és egy csomó más érdekes dolgot a villámlásról ide kattintva olvashatsz el.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: