Lezajlott a Sziget Fesztivál, mindenki jól mulatott, viszont ami a buli után maradt, az egy igazi szeméttenger. Pedig a szervezők készültek szeletív hulladékgyűjtőkkel, és Recycling centerekkel, de ez sem volt elég.

Viszont van egy fesztivál, ami már egyszer megcsinálta, és most másodszor is nekifut, hogy teljesen hulladékmentes legyen. Nem vicc, még kukák sem lesznek a helyszínen. Magyarország egyetlen Zéró Hulladék fesztiválja nem más, mint a Gyüttment Fesztivál, amit idén augusztus 23-26 között tartanak, Zebegényben.

Na de a nagy kérdés, hogyan lehet lebonyolítani egy fesztivált, amin megfordul egy csomó ember, teljesen hulladékmentesen. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Bizony erőfeszítéseket, és előkészületeket is kell tenni, nem csak a szervezőknek, de a fesztiválozóknak is, de ezek nem is olyan nagy áldozatok, a környezet védelme érdekében.

Íme a szervezők instrukciói, mire számíthatsz, és mivel készülj, ha egy Zéró Hulladék fesztiválra mész:

  1. A fesztivál területén nem lesznek hulladékgyűjtő szemetesek, mindenki maga felelős a saját hulladékáért.
  2. Olyan ételeket, italokat hozzatok magatokkal, amik csomagolásmentesek. A fesztiválon is csak olyan termékeket fogtok tudni vásárolni, amik eleve nem rendelkeznek csomagolással.
  3. Hozzatok magatokkal tányért, poharat, evőeszközt, mert ebben fogjátok megkapni az ételt / italt, amit a fesztiválon vásároltok. A fesztiválon több mosogató-állomást is felállítunk, ahol tisztára moshatjátok majd őket.
  4. A helyszínen komposztbudikat állítunk fel, az ételmaradékot komposztálni fogjuk, az érett komposztot pedig trágyázásra használjuk fel.
  5. Kérjük, hogy a zuhanyzókban csak biológiailag lebomló tisztálkodószereket használjatok.
  6. Azt a hulladékot pedig, amit mégis megtermeltek, haza kell vinnetek magatokkal. A cél nem az, hogy útközben kidobjátok az első szemetesbe, hanem hogy eleve arra törekedjetek, hogy ez a hulladék minimális legyen.

Nos, ez egy remek kísérlet arra, hogy az ember rájöjjön, mennyi szemetet is termel, vagy hogy mennyi egyszerhasználatos eszközt használ, anélkül, hogy észrevenné. A rendezvényen pedig rengeteg hasznos tippet kaphattok, hogy hogyan lássatok hozzá otthon a zero waste életmódhoz. Látogassatok el a Gyüttment Fesztiválra, és mulassatok jól és hulladékmantesen! A részletes programot itt találjátok.

(képek: Gyüttment Fesztivál)



Címkék: