A bizarr, rémisztő élőlények egyik élharcosa egy Ausztráliában és Új-Zélandon őshonos, de hazánkban is megtalálható furcsaság, az ördög ujjának is nevezett tintahalgomba (Clathrus archeri).

Nem véletlen, hogy angolul Devil’s Fingers néven emlegetik. A dögszagot árasztó gomba fiatalon fehér, puha tojás formájú. Ekkor még a föld alatt fejlődik, majd lassan kiemelkedve a burok megreped, ahonnan 4-8 halványvöröses színű kar emelkedik ki, melyek kezdetben össze vannak nőve, majd elválnak egymástól és csillag alakban kiterülnek.

flickr.com/photos/volvob12b

A színének és rücskösségének köszönhető az ördögujj elnevezés, a timlapse videókon pedig jól látszik az, hogy felgyorsítva milyen rémisztő is a növekedése.

Júniustól októberig bukkanhatunk rá nedves talajú lomberdőben, de hazánkban egyelőre főleg csak a nyugati országrészben bukkant fel, bár már fotózták a Zemplénben is.


Nem mérgező ugyan, de borzasztó szagának köszönhetően (amivel a legyeket vonzza magához, hogy aztán a spóráit továbbvigyék és szaporodni tudjon) a nem ehető kategóriába tartozik.

Kiemelt kép: giphy.com



Címkék: