Nemrég beszámoltunk arról a jó hírről, hogy korszerű tankertet adtak át egy budapesti iskolában. A diákok a kertben megtanulják majd a zöldség- és fűszernövények palántázását, gondozását, hasznosítását is. Most pedig találtunk egy videót arról, hogy működik ez egy holland iskolában.

A gyerekek kapcsolata a zöldségekkel nem felhőtlen, ez így van, amióta világ a világ (apukám a 40-es évek elején köpte tele a konyhafalat spenóttal, mire válaszul a fején landolt az egész tányér), de az tény, hogy a jelenlegi étkezési szokások ezen csak rontottak. A gyorskajáknak, az időhiány miatt előkapott kész kajáknak, a kicsit sem étvágygerjesztő menzás megoldásoknak köszönhetően sok gyereknek a zöldség nem is létezik, vagy ha mégis, csak valami kötelező vacak, amit muszáj megenni. És tudjuk, hogy a muszájnak mi az eredménye.

https://www.flickr.com/photos/st3f4n/3937069430/

Ezzel párhuzamosan egyre több az elhízott ember és egyre több kárt okoz az egészségtelen táplálkozás, szóval valóban itt az ideje kezdeni valami a gyerekekkel. Lehet íjászkodni, célba lőni, virágkarót reszelni, háztömböt futni, persze. Vagy lehet megszerettetni a salátát azzal, hogy a sikerélményként megélt termesztés után fogja és megeszi a saját zöldségét.

A videóhoz kell egy kis nyelvtudás, de anélkül is látszik, hogy ezek a tök átlagos mai gyerekek mennyire örülnek annak, hogy kihúzom azt a zöldet és ott a végén a retek, hurrá! Ez is egy példa arra, miért is lehet olyan jó a holland iskolásnak lenni.

A most elkészült hazai tankertet reméljük követi még jó néhány. Nálunk a fenti megoldás helyett hat könnyen megközelíthető és gondozható magaságyást alakítottak ki,  ami szerintem még jobb is, mint a sima ágyás, bár valóban nagyobb munka. De a Gardenista ebben is segít, a magyaságyás építéséről itt olvashattok bővebben.

Kiemelt kép: pixnio.com



Címkék: