Imádod a tengeri herkentyűket, de valahogy otthon sosem sikerülnek úgy, mint a tengerparti tavernákban? Próbálkoztál már a polippal, a tintahallal és a rákokkal is, de a végeredmény olyan lett, mint az apróra szeletelt gumiabroncs? Na akkor most figyelj, mert eláruljuk a vajpuha tintahal titkát, ami pont annyira egyszerű, mint amennyire bonyolult.

Először is tisztázzuk, hogy a tintahal annyira hal, mint amennyire a sündisznó disznó. Csupán a magyar nyelvben ragadt rá a pechére nagyon népszerű csemegének számító közönséges tintahalra ez a név, ő egyébként a puhatestűek törzsébe, a fejlábúak osztályába, azon belül a tintahalalakúak alosztályába tartozik, és a tízkarú polipok rendjét erősíti.

Ha élőben van szerencsénk találkozni vele, érdemes megfigyelni, ugyanis nagyon érdekes és mókás külsejű állat. Amellett, hogy hatalmas gülü szemei vannak, van két hosszú lába és 8 rövidebb csápja, ezekkel ejti el a zsákmányát. Ráadásul bármilyen színűre képes megváltoztatni a színét, még ügyesebben és gyorsabban, mint egy kaméleon.

Magyarul pedig azért nevezik tintahalnak, mert veszély esetén fekete, tintaszerű anyagot lövell ki, így könnyebben menekülőre tudja fogni, ugyanis nemcsak az embereknek, de a delfineknek, a fókáknak és még a cápáknak is az egyik kedvenc csemegéje a tintahal.

A tintahal is ragadozó ám, apró rákokkal, halakkal és polipokkal táplálkozik, így horgászni is rákhoz hasonló csalival célszerű, amit ha lassan húzunk a vízben, láthatjuk, ahogy a tintahal rácuppan a 10 fejlábával, amiknek a végén vannak az ízlelőbimbók. Nos és akkor itt jön az egyik titok, a tintahal akkor lesz puha, mint a vaj, ha friss és nem fagyasztott.

Tudom, tudom, kis hazánkban nincs se tenger, se tintahal, így ez kicsit nehéz feladat, de azért akad pár halpiac nálunk is, ahol jégbe hűtve és nem fagyasztva árulják a tengeri finomságokat, itt érdemes beszerezni őket. Egy másik, még kellemesebb megoldás, ha a tengerparti nyaralás során ellátogatunk egy kikötői halpiacra, ahonnan az aznap reggel kifogott tintahalakat már vihetjük is haza.

De ha vállalkozó kedvűek vagyunk, szerezzünk be egy pecabotot, pár fent látható tintahalcsalit, majd ballagjunk ki a móló végére, vagy pattanjunk csónakba, és már vadászhatunk is a tintahalra. A korallzátonyok körül, de a partközeli sziklák között is szeret vadászni, mert ott jól meg tud bújni, így a mólóról is kifoghatunk párat. Elárulok egy trükköt, meg kell mártani a tintájában a csalit, és akkor sokkal jobban kapnak rá.

Ha sikerül horogra akasztanunk egyet, vigyázzunk, mert nemtetszését a tinta kilövellésével jelzi, ami bizony alaposan megfog mindent, éppen ezért remek ételfesték is. Nos ha kifogtuk a fejlábúakat, tetszik, nem tetszik, meg kell pucolni őket. A fejet a csápokkal levágjuk, majd a belet és a szépiacsontot ki kell két ujjal húzni. Van, aki szereti a csápokat is megsütni, én a gyűrűkre esküszöm inkább.

Le lehet a nyálkás bőrét előre is húzni, de karikánként is leszedhetjük róla, de van, aki azzal együtt süti vagy grillezi. Mi le szoktuk szedni a nagyját, de nagy gondot nem csinálunk belőle, ha egy kicsi rajtamarad.

Ha elkészültek a karikáink, ideje bepanírozni őket. Be lehet őket tejbe áztatni, de ha igazán friss az a tintahal, akkor teljesen felesleges, puha lesz az anélkül is. Nem kell rá 3 kiló bunda, úgy finom, ha éppen hogy fedi egy kis panír, így tojás sem kell hozzá, persze aki a tempura stílust csípi, az bebugyolálhatja a karikákat teljesen.

Nos a recept végtelenül egyszerű, a lisztbe frissen őrölt tengeri sót, feketeborsot és egy kevés darált csilit szoktam szórni, azt jól elkeverem, és megforgatom benne a gyűrűket. Majd most jön a lényeg, forró növényi olajba kell őket dobni, de fontos, hogy ellepje a karikákat, mert csupán egyetlen percig kell őket sütni, különben olyanok lesznek mint a cipőtalp.

Szóval egy perc után kapkodd ki őket az olajból, tedd egy szalvétára, amíg elkészül az összes, majd friss, aprított petrezselyemmel szórd meg őket, jöhet rájuk pár csepp frissen facsart lime-lé, és már kész is. Én salátával, ropogós bagettel és egy kevés joghurtos mártogatóssal szeretem tálalni, a vajpuha tintahalat. Próbáld ki te is!



Címkék: