Ha hivatalosan nem is szűnt meg a szelektív hulladékgyűjtés, a gyakorlatban képtelen ellátni a feladatot a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.- írja az Index. Ezt bizonyítja a portál egyik olvasója által beküldött kép arról, hogy Budapesten, a Fehérvári úton, egy paneltömb bejárati ajtajára az alábbi feliratot ragasztották ki:

“Tisztelt lakótársak! Mivel a szelektív hulladék elhordása megszűnt, kérjük az összes szemetet a rendes kukákba gyűjteni szíveskedjenek. Köszönettel: az Igazgatóság”.

A helyzet nem egyedülálló, a Zöld Híd Régiónál olyan rossz a helyzet, hogy a kukásautók lepukkant állapota miatt már tavasszal felfüggesztették a lomtalanítást, és 116 Pest, illetve Nógrád megyei településen nem is szállítják el a szelektív hulladékot november elejéig.

Mindeközben az Európai Bizottság egy friss jelentése szerint tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén.

Hazánk esetében a hulladékgazdálkodási rendszer jelentős reformja ellenére az eredmények még nem láthatóak. A lassú előrehaladást az okozza, hogy kevés intézkedés ösztönzi arra a háztartásokat, hogy részt vegyenek a szelektív hulladékgyűjtésben, valamint nem megfelelőek az ágazat jelentős javulását segítő gazdasági eszközök sem.



Címkék: