A Bécsi Egyetem vegyésze, Franz Jirsa és munkatársai a Fertő-tó nyolc fajából 133 halat vizsgáltak meg az elmúlt években, az eredmények pedig eléggé aggasztóak – írja a HVG a BVZ.at nevű osztrák lap cikkére hivatkozva. A nagyobb példányokban átlagosan 0,49 milligramm higanyt mutattak ki, ami ugyan még nem éri el az uniós, 0,50 milligramm/kilogramm határértéket, de az osztrák környezetminőségi célt, a 0,02 milligramm mennyiséget meghaladja.

Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy miért ilyen magas a Fertő tó halaink a higanyszintje, de feltételezik, hogy a károsanyag-kibocsátásnak is köze lehet a dologhoz. A kifogott halak egyébként még fogyaszthatók, mindemellett aggasztó, hogy a kimutatott értékek a megengedett legmagasabb szinthez közelítenek.

 

Kiemelt kép: Pixabay



Címkék: