Hundertwasser ökológiai-művészeti munkásságára emlékezik a bécsi Kunst Haus Wien legújabb kiállítása, az “EOOS. Liquid Gold“. A jövő év elejéig látható tárlaton egy olyan önfenntartó nyilvános vécé prototípusát is bemutatják, amely növényi víztisztítással működik – írja Bécs Város Külképviseleti Irodája sajtóközleményben.

Idén lenne 90 éves Friedensreich Hundertwasser osztrák festőművész, akiről csak kevesen tudják, hogy intenzíven foglalkoztatta, miként lehet növények segítségével megtisztítani a szennyvizet. Házaiba és műtermeibe például olyan vécéket telepített, amelyeknél mocsári növények tisztították meg a használt vizet. Ezekhez a Käthe Seidel német hidrobotanikus által kifejlesztett technológiát vette alapul.

Az alchemia-nova autark növényi vízszűrésű nyilvános vécéje © Kunst Haus Wien / Sonja Rosenitsch

 

Szintén vécérendszerek továbbfejlesztésével foglalkozik az EOOS nevű bécsi dizájnstúdió is, amelynek az Eawag kutatóintézettel közösen kifejlesztett szeparációs vécéje, a Blue Diversion Toilet, 2012-ben elnyerte a Bill és Melinda Gates Alapítvány díját. Őket kérte most fel a Kunst Haus Wien, hogy egy kiállítás keretében mutassák be a növényi szennyvíztisztítással kapcsolatos kutatásaik eredményeit: fotókkal, információs anyagokkal és modellekkel, Käthe Seidel technológiájától Hundertwasser kísérletein át egy növényi víztisztítású nyilvános vécé életnagyságú modelljéig.

A még csak prototípusként létező nyilvános vécé, amelynél növények segítségével tisztítják meg a keletkező szennyvizet, a bécsi Alchemia-nova kutatóintézet ötlete.

Naponta mintegy 250 alkalommal lehet használni, ami mintegy 60 liternyi vizeletnek felel meg. Ez keveredik a rendszerben lévő vízzel, majd négy szinten és nyolc medencén áthaladva, megtisztulva lehet újra felhasználni a vécé öblítéséhez. A nyilvános vizelde így csatorna- és vízrákötés nélkül is működőképes. Az EOOS célja, hogy a kiállítást követően a prototípust valóban üzembe helyezzék egy közterületen.

A kiállítás 2019. január 13-ig látható a bécsi Kunst Haus Wienben.

 

Kiemelt kép: Bernd Lötsch kísérlete Hundertwassernek © Kunst Haus Wien / Bernd Lötsch



Címkék: