Több mint 10 millió tonna kávét fogyasztunk el évente világszerte, ami több milliárd csésze feketét jelent. Van, aki a fáradtság ellen issza, van, aki a az íze kedvéért, frissen őrölve, vagy kapszulából, feketén vagy tejjel, eszpresszóként vagy habos capuccinoként, szeretjük minden formában. Egy viszont közös az összes elfogyasztott kávéban, hogy megmarad utána a zacc, ami sok-sok tonnányi hulladékot jelent.

Sajnos ennek a legnagyobb hányada még mindig a kukában végzi, pedig a kávézacc nagyon értékes, számtalan módon újrahasznosítható hulladék, szóval legközelebb ki ne dobd. És hogy mégis mire jó? Készülhet belőle komposzt, biodízel, kávéscsésze, de még tüzelőanyag is, úgyhogy érdemes összegyűjteni.

Használd fel házilag

Ha neked is fontos, hogy minél kevesebb hulladékot termelj, de azért nem szeretnél lemondani a kávézás öröméről, gyűjtsd össze a kávézaccot.

(kép: wikimedia)

Tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, magnéziumot, nitrogént és ként, ennek köszönhetően értékes alapanyaga a komposztnak, de a savanyú talajt kedvelő növények virágföldjébe keverve is jótékony hatású, a rododendron, az azálea, a hortenzia és a páfrány kifejezetten kedveli.  A csigák ellenben utálják, így ha el akarod űzni őket, szórj kávézaccot a az ágyások köré. A gyep trágyázásakor is újrahasznosíthatod a kávét.

Egy igazi kávéscsésze kávéból készül

Na de nézzük mi történik az ipari mennyiségű kávézaccal, amit a nagy kávézóláncok, a szállodák és éttermek termelnek nap mint nap. Az igazán felelős cégek, legyen az egy világméretű franchise vagy egy meghitt kis sarki presszó, szelektíven gyűjtik a zaccot, amit erre specializálódott vállalatok, mint például a Reground begyűjtenek tőlük, majd újrahasznosítják azt.

(kép: reground)

Egy igazán kreatív német gyártó, a Kaffeeform például úgy gondolta, hogy akkor nyer csak igazán új értelmet a használt kávé, ha kávéscsészeként folytatja tovább pályafutását.

 

(képek: kaffeeform)

Ezért megalkották az újrahasznosított kávé-csészéket, amik zaccból és természetes ragasztószerek keverékéből készítenek.

(kép: kaffeeform)

Gyártanak belőle csészét és elviteles poharat is, mindkettő évekig használható, mosogatógépben mosható, és biológiailag lebomló.

De a cég még az újrahasznosított termék újrahasznosítását is vállalja, szóval visszaveszik a már agyonhasznált kávécsészéket.

Fűts be kávéval

A kávéval már nemcsak belülről, de kívülről is felmelegítheted magadat a hideg téli estéken, ugyanis az angol Bio-bean vállalat amellett, hogy biodízellé és biokemikáliákká alakítja a használt kávézaccot, tüzelőanyagot is készít belőlük. A kandallóba vagy a kályhába beteheted a kávé hasábokat, melynek darabja 20 csészényi zacc újrahasznosításával készül, és pont úgy működik mint a tűzifa.

 

(képek: bio-bean)

Emellett készítenek még a kávézaccból pelletet is a biomassza tüzelésű pellet kazánokhoz, így az egész házat be lehet fűteni a reggelente emberek milliói által felhörpintet fekete után megmaradó hulladék segítségével.



Címkék: