Sosem volt túl népszerű a magazinokban a brit királyi család tagjai közül, bár meglehet, ez csak azért alakult így, mert nála sokkal észrevehetőbbek mindig a többiek. Károly visszahúzódó szürkesége azonban ne tévesszen meg senkit, óriási lelkesedéssel és szenvedéllyel éli ő az életét, méghozzá legfőképp a kertjében, Highgrove-ban. Népszerűségi indexe pedig az egekben van az egész világon, ha biokertészkedésről van szó, ugyanis az elmúlt 38 évben igazi életet lehelt az organikus kertészmozgalmakba.

Highgrove a magasból – nem rossz

Károly bárhol választhatott volna magának és családjának lakhelyet, ám 1980-ban mégis a highgrove-i birtok mellett tette le a voksát. A 18. század végén épült épületben és a körülötte fekvő hatalmas birtokban a koronaherceg óriási lehetőséget látott arra, hogy valódi csodabirodalmat építsen, és vele együtt megvalósítsa önmagát is. Jó menedzserként maga köré gyűjtötte Anglia legjobb tervezőit és szakembereit, hogy kiélje kertépítői ambícióit a biogazdálkodás elvei szerint. Jó érzékkel nyúlt minden területhez, és nem csak az íróasztalon. A birtokon folyamatosan dolgozó 12 kertész szerint is sokszor húz gumicsizmát, hogy igazítson valamit a kertben.

Hát ki ne akarna itt “gazolni”?

A kert több részre osztható, ám öt karakteres terület külön szót is érdemel. Az egyik ilyen a „tuskós”, amely egy viktoriánus kertépítési hagyomány izgalmas felelevenítése. Akkoriban divatja volt a kertben hatalmas kifordított tuskókat elhelyezni körülvéve páfrányokkal és árnyékliliomokkal. A vadregényes táj ötletét Károly is megkedvelte és ősi időkre emlékeztető kőből és fából készített műtárgyakkal, öreg gyökerekkel és árnyékkedvelőkkel teli vadont építtetett magának.

Részlet a “tuskós” kertből

A Cottage Garden, azaz a klasszikus vidéki angol kert nem maradhatott ki bájos hangulatával, de legalább ennyire jó sikerült a Napos Kert is a ház főbejárata előtt, ahol nyáron igazi színkavalkád fogadja a látogatókat, vagy az otthon sétálgató, kertészkedő hercegi párt. Kiemelt rész még a Kakukkfű sétány a maga 20 különböző fajta kakukkfűjével, és természetesen az ikonikussá vált, méhlegelőnek szánt vadvirágmező.

A híres vadvirágmező tele a környék honos növényeivel

Az egykori üres vászon, a highgrove-i birtok ma az organikus kertészet Mekkája, 38 év munkájának gyümölcse, méghozzá kemikáliák nélkül. Károly herceg családi birtoka nem csak önkifejezésének kiteljesedése, hanem komoly kertészszakmai központ is. Évről évre kertépítők, dizájnerek és biokertészek legfontosabb rendezvényei zajlanak itt általános bemutatók és előadások mellett, ezenkívül valódi kis gazdaság is, rendes bevétellel. A birtokon megtermelt terményekből lekvárok, szörpök, chutney-k, tésztaszószok, cider és még sok más kerül a brit asztalokra, míg látogatóközpontként és rendezvényhelyszínként is valódi zarándokhellyé vált az évek során Highgrove.

És ez csak a birtok egy apró szelete..

Lássuk be, ha kalandos magánélete miatt eddig nem is volt a kedvenc hírességeink között az 1948-ban, éppen ezen a napon született herceg, a kertjei és komoly bio törekvései, marketing munkája miatt óriási tiszteletet érdemel.

Sőt, még egy adag szimpátiát is.

(Képek a Highgrove Garden Facebook oldaláról)



Címkék: