A tree hugger kifejezést mind ismerjük, de hogy honnan ered és kik voltak (valószínűleg) az első környezetvédők, akik saját testükkel védték a fákat, arról kevesebbet tudni.

Green Renaissance posztja szerint 294 férfi és 69 nő volt az, akik saját testükkel próbálták megvédeni a környezetükben álló fákat a kivágástól. Az Indiában élő hindu Bishnoi hitű emberek 1730-ban haltak meg, miközben megpróbálták megvédeni a falvaik körül álló erdő fáit attól, hogy az uralkodók, gazdagok palotáinak nyersanyagai legyenek.  Azokat a fákat ugyan kivágták és az akció áldozatokat is követelt, az eseményeknek köszönhetően egy királyi rendelethez született, ami megtiltotta a fák vágását a Bishnoi falvakban.

Az 1970-es években pedig elindult a chipko mozgalom (a chipko ragaszkodást jelent), amikor vidéki parasztasszonyok észak India hegyeiben védték saját testükkel a kijelölt fákat. Néhány éven belül ez a taktika, más néven tree satyagraha olyan elterjedt lett Indiában, hogy végül erdészeti reformokat és a fakitermeléssel kapcsolatos szigorú szabályozásokat hozott.

Forrás és képek: wagingnonviolence.org, facebook.com/Avantgardens.org



Címkék: