Már videós bizonyíték is van rá, hogy ha békén hagyjuk a természetet és végre nem pofátlankodunk oda mindenhova, akkor a természet talán rendbe is tudja hozni magát. Legalábbis a cápák elég jók ebben.

Thaiföld egyik leghíresebb strandja egy filmnek köszönheti a népszerűségét. Koh Phi Phi Leh-en, a Maya-öbölben Leonardo DiCaprio főszereplésével 2000-ben forgatták a Part című filmet, ezt követően árasztották el a turisták ezt a gyönyörű partszakaszt. Reggeltől estig motorcsónakkal hordták a látogatókat a szigetre, aminek nem meglepően súlyos következményei lettek.

A napi 5000 látogató által idehordott sok szemét és a motorcsónakok által kibocsátott szennyezés következtében a környékbeli korallzátonyok nagy része elpusztult és az itt élő feketeúszójú szirticápák  is eltűntek a környékről. Ezért négy hónapra lezárták a partot, de ez nem volt elég, így most bizonytalan ideig nem látogatható a szigetnek ez a része. És láss csodát: visszajöttek a cápák!

A cápák jelenléte fontos, mivel ők akadályozzák meg, hogy túlságosan elszaporodjanak a halak a korallzátonyok közelében. Úgy tűnik, visszaáll az eredeti egyensúly, ami remélhetőleg  most már  így is marad.

Kiemelt kép: pixabay



Címkék: