Ha azt mondjuk, köztéri pad, akkor az idősebbeknek (nekem) biztosan egy betonlábakon álló, valaha pirosra festett deszkákból összerakott, összefirkált, esetleg szét is tört bútor jut eszébe. De gondolhatunk betonkockákra csavarozott barna hullámos fa elemekre, esetleg jéghideg fém ülőkékre is. De ilyen klassz dologra, mint amit most mutatunk, biztosan nem.

Szöul egyik parkja, a Banpo Hangang Park a Banpo híd lábánál fekszik és eddig is elég jól ki volt találva, most viszont egy olyan köztéri padot kapott, ami sokkal több egy szimpla kötelező ülőbútornál. Egy több padból álló, 30 méter átmérőjű rendszer ez, ami végtelen lehetőséget rejt magában és ami arról árulkodik, hogy a város és a benne élő emberek valóban használják a parkjaikat. És milyen jól teszik.

DCIM100MEDIADJI_0065.JPG

A Yong Ju Lee Architecture által tervezett komplexum hullámzó részei hol kiemelkednek a földből, hol eltűnnek alatta és ettől olyan az egész, mint egy óriási fa gyökerei kanyarognának. A különleges kialakítású pad célja, hogy gyerekek és felnőttek is kényelmesen használhassák, sőt a magasabbra emelkedő részek asztalként működjenek. A rendszer ráadásul gyönyörű megvilágítást is kapott, így este is használható.

Forrás: index.hu

Fotók: archdaily.com



Címkék: