Mengyán Eszter, az etikus és fenntartható divatról, tudatos ruhavásárlásról szóló Holy Duck blog szerzője írt a műszálas ruhák veszélyeiről és osztotta meg a lenti videót, ami tökéletesen mutatja be ezeknek a holmiknak a veszélyét. Gondoltad volna, hogy minden egyes mosással a vízi élővilágot és ezáltal saját magadat gyilkolod?

Te szoktál vásárolni műanyagot azzal a megnyugtató tudattal, hogy nem baj, mert majd úgyis szelektíven gyűjtöd és újrahasznosul? Ez sajnos ennyire nem egyszerű: vegyük például az újrahasznosított műanyag palackokból készülő ruhákat. Azt hiszed, hogy ha ilyesmit gyártunk, azzal már semmi bajt nekem okozhatunk? Hát, tévedsz.

Egyetlen műszálas ruhadarabból ugyanis egyetlen mosás alatt akár 1900 darab mikroműanyagszál is kiszakadhat. Ezek olyan aprók, hogy semmilyen szűrőrendszer nem fogja fel őket, így a mosgóép vízével együtt kikerülnek a természetbe és a folyókon át eljutnak egész az óceánokig. Az 1 milliméternél is kisebb darabokhoz egyéb szennyező anyagok tapadnak, a halak pedig megeszik őket, a halakat pedig végül mi fogjuk megenni.


Hogy mi a megoldás? Eszter remekül pontokba szedte, csak őt tudjuk idézni:

1. Ne vásároljatok műszálas ruhákat!
Iszonyat nehéz dolgotok lesz, mivel a divatipar jelenleg nem támogatója a természetes alapanyagokat. Ha tehetitek, keressetek 100% pamut, biopamut, 100% len, 100% kender vagy 100% selyem ruhadarabokat, illetve ezek keverékei, például a pamutselyem is nagyon jó megoldás. Nézzetek szét a nagyitok szekrényében, az ócskapiacon, turkálókban, ott van esély arra, hogy ilyen alapanyagokat találtok.

2. Mossátok a műszálas ruháitokat kímélve!
A kímélő programok, alacsonyabb hőfok, folyékony mosószerek jó barátai a műszálas anyagoknak. Ha telitöltitek a mosógépet, akkor a súrlódás is kisebb lesz, talán kevésbé szakadnak le a mikroműanyagok (mikroszálak) a ruhákról. A környezettudatos mosásról itt olvashattok bővebben.

3. Mutassatok példát!
A környezettudatosságot nem lehet erőszakosan terjeszteni, egyszerűen példát kell mutatni. Ha elhiszitek, hogy tényleg valami nem oké a műanyaggal, akkor kezdjetek el odafigyelni arra, ti hogyan éltek.

Kiemelt kép: youtube.com



Címkék: