Kint minden kopár, sötét és hideg, ami nem túl üdítő látvány. Szerintem azért esik télen a hó, hogy ezt az egészet eltakarja, és legalább egy kicsit feldobja a zord tájat, na és persze a hangulatunkat is.

A meleg szobából, az ablakon át bámuljuk a hófedte kertet, és bármennyire is szeretjük a karácsonyt, titkon már most arról álmodozunk, hogy eljön a tavasz és virágba borul minden.

Lévén, hogy még csak december közepe van, ez még kicsit várat magára, de semmi vész, a lakásban ilyenkor is simán varázsolhatsz tavaszt idéző virágligetet, ugyanis az ünnepi időszakban az otthonodnak nem csak a karácsonyfa lehet az egyetlen dísze.

Bár a télről nem a gyönyörűen nyíló virágok jutnak elsőre eszünkbe, ilyenkor sem kell lemondanod a színpompáról. Vannak ugyanis olyan növények, amik pont a zord, téli hónapokban bontanak virágot, ezzel téve színessé a lakást. Az orchideák és a hagymások mellett a karácsonyi kaktusz is ezek közé tartozik, nevét is arról kapta, hogy karácsony környékén borul virágba, persze csak ha megfelelően gondozzuk.

Díszítsd fel a karácsonyi kaktuszodat virágokkal

A Brazíliában őshonos karácsonyi kaktusz (Zygocactus truncatus) a trópusi és szubtrópusi esőerdők fáin él. Igen kedvelt dísznövény, ugyanis – bár a kaktuszfélék közé tartozik – nincsenek tövisei, és nem igényel sok törődést. Azonban hogy igénytelen, és így sokféle környezetben képes életben maradni, nem jelenti azt, hogy virágozni is fog.

Ha az ünnepek alatt szeretnéd, hogy a zöld kaktusz, akárcsak a fenyőfád, színes díszekkel legyen tele, ősztől be kell vetned pár trükköt. A lila, cseresznyepiros, rózsaszín vagy akár fehér virágok akkor fogják ellepni a karácsonyi kaktuszt, ha ősz végétől 15 fok körüli hőmérsékleten tartod, és csak mérsékelten locsolod, viszont párás környezetet teremtesz neki. Olyan szobába tedd, ahol naponta csak kevés fény éri.

Novembertől már megjelennek a bimbók, amik decemberben ünnepi díszbe borítják majd a növényedet. Ilyenkor már jöhet a több fény, legjobb ha az ablakba teszed, de ne forgasd a cserepet, mert ledobhatja a virágait.

Télen már gyakrabban, 2-3 naponta kell öntözni, de csak kevés vízzel, mert a túlöntözést nem bírja. Mivel a virágzáshoz sok tápanyagra van szüksége, heti egyszer tápoldattal kiegészített vízzel locsold meg. Ne tedd a radiátor közelébe, inkább egy hűvös ablakba, így még januárban is tele lesz virágokkal.

Ha nem bírod tavaszig, jöhetnek a hagymások

Ha szeretnél tavaszi hangulatot, a téli borongós napokon is, akkor most figyelj. Alapvetően a tél, a növények számára a nyugalmi időszakot jelenti. Ilyenkor a legtöbb lehullajtja a leveleit, elszáradnak a virágok is és minden kopár szürkeségbe fordul. Ez a pihenő időszak kell nekik, ahhoz hogy energiát gyűjtsenek, hogy tavasszal minden újra virágba borulhasson.

Azonban, ha a hagymás növények számára már ősszel téli körülményeket teremtesz, decemberben úgy érezheted magadat a lakásban, mint a egy tavaszi kertben.  Ugyanis ha egy kicsit becsapod a biológiai órájukat, hamarabb felébrednek a téli álomból.

Választhatsz a nárcisz, az amarillisz, a jácint, a krókusz, a tulipán, az írisz, a gyöngyvirág és a frézia közül. Ezeket kombinálva olyan szín és illatkavalkád lesz az otthonodban, hogy észre sem veszed majd, hogy kint még javában tart a tél.

Hogy „idő előtt“ kihajtsanak a hagymáknak hidegkezelést kell kapniuk. Ez azért fontos, mert így lépnek működésbe a növényben a virágzást kiváltó hormonok, az így kezelt hagymák jóval hamarabb hoznak virágokat, mint a nem preparáltak.

A tavalyi vagy az újonnan vásárolt hagymákat teheted üvegedénybe, ami felül fent tartja a gumót, alul pedig meg tudod tölteni vízzel, és elég hely van benne a gyökerek fejlődéséhez, vagy pedig ültetheted őket cserépbe is, laza, homokos szerkezetű talajba. Minden esetben tartsd nedvesen a gumót, de ne érjen bele a vízbe, és ne áztasd el a földjét sem.

A hajtatás ideje alatt a hagymákat hűvös, sötét helyen tartsd, akár a pincében vagy a garázsban. Maximum tíz fok körüli hőmérséklet a legideálisabb a számukra, és érdemes újságpapírba csomagolni, hogy ne érje őket fény. A sötét azért fontos nekik, hogy ne fölfelé kezdjenek hirtelen nőni, mert akkor kevésbé szépen virágoznak majd.

Ha a hajtások már elérték a kb 10 centimétert, akkor vedd le az újságpapírt róluk és  helyezd melegebb és világosabb szobába őket. A közvetlen napsütést kerüld, a földet pedig folyamatosan tartsd enyhén nedvesen, így hosszan fognak virágozni és illatozni a jácintok, krókuszok, amarilliszek és nárciszok is, ami jól passzol a fenyőfa és a karácsonyi süti illatához.

Ünnepi elegancia orchideákkal

Ezerrel díszítgeted a lakást, hogy az anyósod, na meg az összes rokon a csodájára járjon, mikor átjönnek szenteste? A legtutibb módszer, hogy lenyűgözd őket, pár virágoktól roskadozó orchidea.

Ha igazán jól gondozod őket, ontják a virágokat a hideg hónapokban is, és hosszú heteken át elegáns díszei a lakásnak, és az ünnepi dekort is kipipálhatod.

Az orchidea elég kényes növény, speciális körülményeket igényel. Ezeket azonban könnyű megteremteni otthon, csak tudni kell a receptet. Először is, hogy ne dobd ki az elvirágzott növényeket, mert bár nem mutatnak túl jól, viszont ilyenkor télen meghálálják hogy gondoztad őket akkor is, mikor kicsit csúnyácskák voltak.

Ha jól tartod őket, tavasszal és ősszel indul be a bimbódömping, vagyis most, télen pont a virágözön következik.Tudnod kell, hogy nem szeretik a változásokat, ezért jól meg kell választanod a helyüket. A sok fényt viszont annál inkább szeretik, ami különösen fontos a sötét, téli hónapokban. A legideálisabb olyan keleti vagy nyugati ablak közelébe helyezni a növényt, amit nem nyitogatsz, így nem éri huzat a virágot, és távol van a radiátortól is.

A fény nem csak a leveleit, de a gyökereit is kell, hogy érje, ezért szeretik az átlátszó kaspókat, amik meg is emelik a növényt, így a gyökerek nem állnak a vízben.

Az orchideának igazából nem locsolásra, hanem magas páratartalomra van szüksége. A fűtési szezon okozta száraz levegő miatt figyelni kell rá, hogy mindig legyen egy kevés víz a kaspó alján, de a növény ne érjen bele. A radiátorra érdemes párologtatót helyezni, a levegő nagyobb páratartalma érdekében, ez nem csak a növénynek, de nekünk is jót tesz télen.

Locsolnod akkor kell a növényt, ha az ültetőközeg már majdnem száraz. Ezt abból látod, hogy a léggyökerei már nem zöld, hanem szürkés színűek, ekkor önts alájuk egy kevés vizet.

Az orchideákat átültetni csak 2-3 évente kell nyár elején, mert a tápanyagot nem a földből nyerik, hanem a léggyökereiken keresztül a levegőben található párából. Viszont éppen ezért fontos, hogy a locsolóvízhez 2-3 hetente adj egy kis orchidea tápoldatot, mert a virágzáshoz sok tápanyagra van szüksége. Nekem az önadagolós tápoldat vált be.

Ha jól tartottad őket, az ünnepek alatt roskadoznak majd a virágok alatt, ezért nem árt a szárakat megkarózni, hogy nehogy felboruljanak. A cserepet is érdemes forgatni, mert akkor egyenesebben nőnek.

Nos, most, hogy a karácsonyi kaktuszod, az orchideáid és a hagymásaid is mind tele vannak virágokkal, már csak a fát kell feldíszítened, na meg az ajándékokat becsomagolnod. De ha nem szeretsz csomagolni, ajándékozz virágzó cserepes növényt, mert mindenki örül télen egy darabka tavasznak.



Címkék: