Vannak, akik sosem vesznek otthonra karácsonyfát, és vannak, akiknek négy is van. Az utóbbiak azok, akiknek biztosan akad egy-két fenyője a kertben, amit minden évben karácsonyfának is feldíszítenek. Csodás követendő példa az övék, legalábbis én is imádom, amikor a lakásból kioson a karácsonyi hangulat, legalább a kertig, ha az utcára már nem vinnénk csillogó-villogó „szeretetünket”.

Ha van fenyőfa a kertben, nyert ügyed van. A legminimálisabb díszítéssel is igazi attrakció ilyenkor, hát még ha kicsit oda is teszed magad. Elvégre, a mázlisták is lehetnek kreatívak! Az alábbi Garden Answer videónál erre jobb példát nem is találtam. A hölgy ugyanis a kerti fenyőfájára madáreleségből készít karácsonyi díszeket és azzal dekorálja a megtermett fát. Boldog karácsonyt a kert madarainak is!

Ja, hogy neked nincs fenyőfád a kertben? Szobába való alternatív, vicces karácsonyfákról már írtunk korábban, így eljött az ideje annak, hogy végignézzük, milyen esélyeink vannak fenyőfa híján a kertben!

Tuja és társaik

Bár minden hónapban lebeszélünk titeket a tujákról, mi pontosan tudjuk, hogy sosem vágnád ki, ha már egyszer szépen, egészségesen megnőtt. Hát akkor minek is, igaz? És ha már a szomszéd nem lát be tőle, akár karácsonykor nagyobb hangsúlyt is kaphat, tessék ráaggatni néhány szalagot, vagy fényfüzért, esetleg gömböt. Akár jó is kisülhet belőle! Érdemes erre a célra olyan példányt választanunk, amelyik még nem nőtt össze a szomszédaival, és ha véletlenül gúlára metszetted az elmúlt években vagy csak ehhez hasonló alakja van magától, ideje feltenni a pontot az i-re, tegyél végre rá néhány díszt!

Szinte egy vicc, mégis imádom 🙂 Még akkor is, ha én csak egyszínű gömböt használnék itthon.

Zanót

A népszerű grincsfák klasszikus alapanyaga szegény kis zanót. Bár összekötözésük semmi bajt nem okoz a növénynek (csak ragasztót ne használjunk!!), az már annál inkább, ha cserepestül a lakásba visszük. Kinti növény, ám arra vigyázzunk, hogy a mínuszokban a cserepe komolyan legyen bebugyolálva, hiszen nem a földben van a gyökere, cserépben ki is fagyhat, ha csak abban a vékony ültetőkaspóban marad. Ez természetesen igaz bármely fára a teraszon. Azok a szerencsések, akiknek van otthon zanótjuk a kertben, igazán örülhetnek. A remekül metszhető bokros növény ugyanis remek fenyőfaimitátor télen is zöld vékonyka ágaival.

Nálam ez a szép öt éves zanót várja a karácsonyi díszítést 🙂

Bármelyik fa

Ha nem számít a fenyőfa alak, a kert akár bármelyik, központi helyen lévő fáját kinevezhetjük karácsonyfának. Gondoljunk csak a városi fasorok fényfüzérrel való díszítésére, amik legalább olyan csodás fényességet visznek a téli estékbe, mintha fenyőnk lenne. A csupasz ágak ne vegyék hát a kedvünk, hangsúlyos díszekkel és kevés szín használatával szép összhatást érhetünk el. Legyünk bevállalósak ezen a karácsonyon!

Csak időben kapcsoljuk ki esténként, hogy tudjon aludni a szomszéd. 🙂
(Kép: fox31Denver)

(Képek: rogersgardensflickr, prescottenews, saját)



Címkék: