A békés, boldog, bejgliben és töltött káposztában gazdag, rokonoktól hangos szenteste után, másnap reggel a legjobb program pizsamában karácsonyi meséket nézni a gyerekekkel. Az ünnepi filmkavalkád leghíresebb szereplői kétség kívül Kevin, a Reszkessetek betörőkből és a Télapó repülő szánjának főpilótája Rudolf, a vörösen izzó orrú rénszarvas.

Nos, ahogy a Kevint megunhatatlanul alakító, egykoron olyan cuki, Macaluay Culkinról is később felröppentek mindenféle kétes hírek, úgy a repülő rénszarvasokról sem árt megjegyezni néhány dolgot. Jöjjön most nyolc érdekesség, amit tuti nem tudtál Rudolfról.

1. Az nemek közti egyenlőség jegyében mindenkinek jár az agancs

A rénszarvasok, vagy más néven karibuk nem ma másztak le a fáról. Már 800 000 éve élnek a földön, de sajnos mára már néhány fajuk teljesen kihalt, valamint vannak jelenleg is veszélyeztettek. A szarvasfélék közül ez az egyetlen faj, ahol nem csak a hímeknek, de a nőstényeknek is van agancsa. Ráadásul minden évben újra cserélik őket, így biztosan passzolnak az éppen aktuális tundrai trendekhez.

2. Rudolf valójában lány

Ezzel az agancskérdéssel el is érkeztünk a legkompromittálóbb tényhez a világhírű, piros orrú Rudolffal kapcsolatban, ugyanis ha tudományosan korrekt mesét szeretnénk, ez egész szánhúzó osztagnak női nevet kellene adni.

Mivel Táncos, Pompás, Villám, Táltos, Ágas, Üstökös, Íjas, Csillag, és az őket a ködben vezető Rudolf karácsonykor teljesítik küldetésüket, és mindezt aganccsal a fejükön, így mindannyian nőstények. A hím rénszarvasok ugyanis már a tél elején elhullajtják az agancsaikat, ellentétben a nőstényekkel.

3. Repülni ugyan nem tud, de simán száguld nyolcvannal

A gyerekeknek ne áruld el, nehogy pont karácsonykor törd meg a mese varázsát, de azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy a rénszarvasok nem tudnak repülni. De ez közel sem jelenti, hogy be lenne lassulva a téli, bénítóan fagyos tundrai klímában, sőt.

Évente akár 5000 kilométert is képesek megtenni, és lakott területen simán lemeszelnék őket, ugyanis akár 80 km/órával is tudnak száguldani, ha a ragadozó a nyomukban van. Na meg persze ha a Télapó késésben van az ajándékok kézbesítésével.

4. Az orra valóban vörösen izzik

De hogy ne csak kiábrándító tényeket közöljek, megnyugtatásként elárulom, hogy a rénszarvasok orra valóban pirosan izzik, sőt hőkamerán keresztül egyenesen világít is. Ez azért van, mert az orrukkal a hóban kotorásznak az élelem után, így azt valahogy melegen kell tartaniuk.

Éppen ezért az orruk a legjobban erezett, így képesek a levegőt felmelegíteni, mielőtt azt belélegeznék. Az orruk után a végtagjaikba jut a legtöbb vér, hogy megóvják azt is a hideg hó és talaj okozta sérülésektől.

5. Akár egy tavat is át tud úszni

A bundájuk is a cudar időre van terezve, így kétrétegű, hogy a bent rekedő levegő hőszigetelésként szolgáljon számukra. Ez kifejezetten jól jön, mikor jeges folyókat és tavakat kell a vándorlásuk során átúszniuk. Óránként akár 10 kilométert is képesek leúszni.

6. Színváltós a szeme

Azt már tudjuk, hogy Rudolf orra piros, de vajon milyen színű a szeme. Vigyázat, beugratós kérdés. Ugyanis egyszer aranybarna, máskor pedig kék. Ez azért van, mert a szemében található fényvisszaverő rétegben az év során színváltozás történik. A sarkvidéki területek fényviszonyaihoz alkalmazkodik ezzel, mivel a nyári időszakban van, hogy egyáltalán nem megy le a nap, télen pedig napokig tartó sötétséggel kell megküzdenie.

A szeme tehát nyáron aranybarna, télen pedig kékre vált, így abból 50 százalékkal kevesebb fény jut ki. Ez ugyan rontja a látásának az élességét, viszont érzékenyebbé teszi a fényre, így a téli sötétségben is messziről észreveszi ha valami közeledik felé, még ha azt nem is látja tisztán.

Mindig csordában közlekednek, és az ízületeik kattogó hangot adnak ki, hogy mindig tudják hol vannak a többiek, akkor is ha épp hetekig sötét van. Ráadásul nemcsak a szemük, a patájuk is alkalmazkodik az évszakokhoz. Nyáron puha, szivacsszerű, hogy az olvadt, nedves talajon nagy tapadófelületű legyen, télre pedig megkeményedik, hogy ki tudja vele kaparni a táplálékot a hó és a jég alól.

7. Ne répát tegyetek ki neki

Bár a répa is javítja a látást, a rénszarvasok mégsem azzal táplálkoznak a természetes környezetükben. Ezért bár a mese szerint a kéményen leereszkedő Mikulásnak kekszet, a rénszarvasoknak pedig répát illik kikészíteni, valószínűleg a patások jobban örülnének egy kis zuzmónak.

Ráadásul nem is teljesen vegetáriánusok, van hogy az állati eredetű táplálék is befigyel az étrendjükbe, tojás vagy épp kisállatok formájában.

8. Az agancsa remek táplálék

Persze a tápláléklánc körforgásának ők is a tagjai, így a medvék, a farkasok vadásznak rájuk. Ám mivel nagyon gyorsak és nagy csordákban közlekednek, nem könnyű prédák. Viszont ennek ellenére sok állatnak szolgáltatnak táplálékot, méghozzá a minden évben elhullajtott agancsaikkal, amiket más állatok megesznek, mert nagyon magas az ásványianyag-tartalmuk.

Nos, ennyit Rudolfról, most már jöhetnek a rajzfilm, amit ezek után egészen tudományos szemmel nézhetsz meg, miközben a gyerekek szájtátva bámulják a repülő rénszarvasokat.



Címkék: