Valamiért elterjedt kertészeti berkekben az a trükk, hogy akkor lesz igazán édes a kertben ültetett paradicsom, ha megcukrozzuk a földet körülötte. Van-e ebben igazság vagy kész átverés?
A házilag termesztett paradicsom sokkal édesebb, mint bármilyen bolti, nagy mennyiségben termelt fajta. Talán ezért alakulhatott ki sokakban az a gondolat, hogy ez biztosan valamilyen titkos trükknek köszönhető.
Az interneten ezért sok helyen olvashattuk, hogy cukorral kell beszórni a paradicsom talaját, ettől lesz igazán édes a húsa.
Ez természetesen teljesen alaptalan butaság, hiszen a paradicsom nem a talajból szívja magába az édes ízt, ez egyedül a genetikájától függ.
Nem érdemes tehát kilószámra a kertbe szórni a cukrot, nem lesz semmilyen hatása a paradicsomra. Vannak azonban lépések, amiket megtehetünk, hogy érettebb, és ez által finomabb legyen:
- válasszuk a megfelelő fajtát, tájékozódjunk a csomagoláson a paradicsom ízéről
- a kisméretű szemek általában édesebbek, mint a nagy, húsosak
- olyan növényt ültessünk, ami az itteni klímát szereti
- hagyjunk kellő távolságot a palánták közt
- ültessük el időben, hogy legyen ideje beérni
- adjunk természetes tápanyagokat (pl. komposzt) a földhöz