Dubaj eddig is híres volt építészeti csodáiról, ám most olyan dologgal rukkoltak elő, mintha valakinek a bizarr álmát váltották volna valóra. A város új látványossággal bővült, méghozzá egy hatalmas, 150 méter magas, négyszögletes  képkerettel, aminek 93 méter hosszú hídja hamarosan kilátóként fog működni, és a tervek szerint kétmillió turistát fog bevonzani évente. A szerkezet különleges alakja lenyűgöző kilátást nyújt a város növekvő horizontjára, beleértve az ikonikus Burj Khalifát is.

A dubaji keret a közkedvelt Zabeel Park mellett található, és ha a tervezett látogatók száma valóban bejön, a 14 dolláros (kb. 4 ezer forintos) belépő szép kis summát hoz majd a város számára. Az aranykeretes épületben a vendégeket végigvezetik egy üvegpadlójú folyosón, ahonnan az északon fekvő Deira óvárost és délen a toronymagas épületekkel határolt nevezetes Sheikh Zayed Roadot láthatják. A földszinten található múzeumban a látogatóknak lehetősége nyílik egy innovatív kiállítást megtekinteni arról, hogyan lett Dubai egy kis halászfaluból világhírű metropolisz.

Fotó: Instagram

 

A történet persze valószínűleg nem fogja említeni a keret tervezését övező ellentmondásokat: 2008-ban a Dubai Municipality és a ThyssenKrupp Elevators egy nemzetközi tervpályázatot írt ki a város következő elképesztő felhőkarcolójának tervét keresve. A győztes Fernando Donis lett, viszont amikor eljött a kivitelezés ideje, az építész és Dubaj nem tudott megegyezni a szerződési feltételekről. Ennek ellenére a város folytatta a projektet és 2014-ben belekezdett az épület megépítésébe, mindez pedig azt eredményezte, hogy Donis keresetet nyújtott be szellemi tulajdon és a szerzői jogok megsértése vádjával.

Forrás: Inhabitat



Címkék: