Téliesre fordul az időjárás az új év első hetében: lehűlésre kell készülni, helyenként mínusz 10 Celsius-fok körüli hideg lesz, emellett többször várható havazás is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn, Szilveszter napján az ország délkeleti harmadán csak lassan szakadozik, csökken a felhőzet, míg másutt akár néhány órás napsütés is lehet. Keleten még előfordulhat gyenge eső, havas eső, esetleg hó, de estétől az ország túlnyomó részén már csapadékmentes idő várható. A szél a Dunántúlon és a középső országrészben megerősödik, a Dunántúli-középhegységben viharossá fokozódik. Késő délutántól mindenütt csillapodik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet általában plusz 2 és 6 fok között várható.

Kedden, Újév napján reggel, délelőtt nyugaton néhol kisebb eső, esetleg néhol ónos eső, majd hosszabb szünet után estétől észak felől egyre több helyen lehet vegyes halmazállapotú csapadék: az északi hegyekben és a Tiszántúlon lehet hó, másutt eső, havas eső valószínű. Néhol megerősödik a szél is. A minimumhőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul, a szélvédett, de kevésbé felhős helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A nappali maximumok plusz 1 és 8 fok között alakulnak.

Szerdán a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a nap első felében szórványosan alakulhat ki eső, havas eső, majd napközben hózáporok várhatók. A szél többfelé viharos lesz. A leghidegebb órákban mínusz 2 és plusz 3, napközben plusz 2 és 7 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön is többfelé viharos lesz a szél. Hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Elszórtan alakul ki hózápor. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 5 és 0, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 2 fok között alakul.

Pénteken gomolyfelhős, napos idő várható, majd északnyugat felől beborul az ég, estétől havazás kezdődik. A szél erős, néhol viharos lesz. A leghidegebb órákban általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között alakul a hőmérséklet, de a szélvédett helyeken (jellemzően északkeleten) mínusz 11 fokig is hűlhet a levegő. A nappali maximumok mínusz 4 és plusz 1 fok között alakulnak.

Szombaton többfelé várható havazás. Többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 3, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul.

Vasárnap elszórtan várható havazás, erős, olykor viharos széllel, mínusz 8 és mínusz 1 fok közötti minimum-, illetve mínusz 3 és plusz 3 fok közötti csúcshőmérséklettel – olvasható az előrejelzésben.

 

MTI, Pixabay



Címkék: