A kertbemutatás egyik hatásos módszerével élve készítettem egy előtte-utána válogatást az egyik kedvenc kertemről. Meglepő lehet, ha azt mondom, hogy amit itt láttok, az a 8. kerületben található, de ha hozzáteszem, hogy ez itt a Tisztviselőtelep egyik kertje, akkor már talán el is hiszed.

A Tisztviselőtelep kertes övezet. Egy kis zárványként helyezkedik el a 8. kerületben a Nagyvárad tér/Orczy kert mellett, délről és keletről az Üllői út és a Könyves Kálmán körút határolja. Születését az 1880-as években létrejött csoportosulásnak, a Házépítő Tisztviselők Egyesületének köszönheti. A városnak ez a része akkor még Budapest peremét jelentette. A telep történetéről részletese olvashatsz az Urbanistán.

Az L alakú kert központi részére, a ház bejáratával szembeni sarokban épült meg egy süllyesztett pihenőterület. Innen mindkét irányba belátni a kertet.

A pihenő fölé a szomszédból átlóg egy hatalmas nyugati ostorfa fél lombkoronája. Ami sokaknak bosszúságot jelent és ilyenkor azonnal láncfűrészért kiáltanak, azt az itteni tulajdonosok az előnyükre fordították – a kora délutáni ebédeket már részleges árnyékban tudják itt elfogyasztani.

A pihenő építésének első feladata volt – a gödör kiásásán túl – a 80 kilós műkőtömbök fektetése. A nem teljesen szabályos tömbök síkba rendezése igazi türelemjáték volt a kőműveseknek, de tökéletesen megoldották a nehéz feladatot.

Az épület teljes felújítása mellett a kerítés sem maradt ki. A 80 éves kőlábazatot homokfúvóval tisztították le, így egészen újszerű képe lett. A ház melletti járda mellé csak kisebb virágágyak kerültek akkora növényekkel, amik bentről épp jól láthatók, de a közlekedést nem akadályozzák.

Az építkezéssel járó káosz és az új kert első őszi virágai, a hegyi varjúhájak a pihenőből nézve. Tavasszal pedig a több száz tulipánt és nárciszt lehet hajlongás nélkül, de mégis szemmagasságban szemügyre venni. Ezeket a cikk végén a második galériában nézheted meg.

Az új lakók megérkezését követő első hónapokban a kert még természetesen csak egy építkezési terület volt. Itt látni igazán, milyen jó helyen van az ostorfa és milyen jó döntés volt meghagyni. Tavasztól őszig, amikor a háziak egyébkét is használják a kertet, a szomszédokat teljesen kizárja.

Az ültetés pillanata és az egy évvel későbbi állapot. Azóta már a kerítés menti üres foltot is benőtte pár örökzöld cserje, s a fa is még kintebb/bentebb merészkedett.

A 3 sor mély bazaltkocka támfal épp elég ahhoz, hogy kellemesen “kuckóssá” tegye a pihenőt. A köré ültetett növényeknek nem is kell nagyobbnak lenni, mint 60-80 centi, a mélység miatt az tervnek ez a két eleme szinte egy kültéri szobává varázsolta a pihenőt.

A kert elkészülte utáni állapotba még csak a fákat venni észre, de egy év után a cserjék is beindultak. Évről-évre a növények egyre inkább átveszik a látványt nyújtó szerepet, a kerítés lábazata csak télen kerül elő kicsit jobban.

Ahogy a fák nőnek, az árnyék is egyre sűrűsödik alattuk, így a beültetett félárnyéki-árnyéki cserjék egyre jobban erőre kapnak.

A pihenőben ülve és az utcafront felé nézve, az alacsonyabb nézőpont miatt minden kicsit érdekesebb, kicsit másabb. A 30 centis virágok az orrunk előtt vannak, így a természet is mintha közelebb kerülne ahhoz, aki ide leül nézelődni.

A bazaltkocka mellé apró bazaltzúzalék került mint járófelület, így nem csak színben, de anyagukban is teljes az összhang. A murvaburkolat takarítása lombfújóval nem okoz különösebb gondot, a térkő helyett pedig ezerszer jobban passzol a hely természetes hangulatához.

A sivár bazalt kockakő fal egész más képet fest a fölé ültetett virágokkal és az aréna alakú süllyesztett rész végébe ültetett cserjékkel. A növények idővel “lefolynak” majd a támfalon, így még természetesebb, még zöldebb lesz az összkép.

A kertben lévő régi, méteres műkő tömbök a szeméttelep helyett itt maradtak, és kis átvariálás után belőlük készült a pihenő burkolata. A szürke támfal, a rattan székek és üveglapos asztal mellett a narancssárga nyugágy szinte világít. A szélvédett zugban tavasszal az átlagosnál kicsit korábban, ősszel kicsit tovább lehet élvezni a napsütést.

Ilyen volt – ilyen lett GALÉRIA

GALÉRIA – további képek a kertről

 



Címkék: