Nem kell hivatásos természetvédőnek lenni ahhoz, hogy az egyre nehezebb helyzetbe kerülő méheken segíteni tudjunk. Ugyan keveset gondolunk rájuk, létezésük kiemelten fontos az élet szempontjából. A nekik szentelt világnap éppen ezért nagyon jó kezdeményezés: tanulhatunk a méheket fenyegető veszélyekről és arról is, mi mindent tehetünk értük.

A Fiskars szakemberei tudják, hogy már egy kevés növényzet a kertben, teraszon, vagy akár az ablakpárkányon is nagy segítséget nyújthat a méhek megmentésében. Felhívásuk a lakosság felé irányul: ültessünk virágokat, hozzunk létre a méheknek kedvező kertet pár egyszerű lépéssel.

Az egyik leghasznosabb állat

A méhek hosszú ideig észrevétlenül éltek közöttünk, annak ellenére, hogy a leghasznosabb háziállatnak mondhatjuk őket. A mi szempontunkból kicsit önző gondolkodás, hogy igazságtalanul csak méztermelőként tekintünk rájuk. Ennél azonban sokkal többre képesek.

A vad méhek felelősek a növények beporzásáért a természetben: mind a vadon élő, mind az ember által termesztett növények 80%-ának a beporzása tőlük függ. Miattuk ilyen sokszínűek a növények, sok ritka fajtát ők tartanak életben, azzal, hogy virágról virágra szállnak.

Veszélyben a méhek

Ahogy az ember egyre jobban terjeszkedik a bolygón, egyre nő a beépített területek aránya, kevesebb az érintetlen, természetes rét és mező. A méhek számára az ilyen helyek egyszerre jelentenek élőhelyet és táplálékot: ahogy fogynak, fennmaradásuk komoly veszélybe kerül.

Európában minden tizedik méhfaj veszélyeztetett. Az egyre rohamosabb útépítés, újabb és újabb épületek mind elfoglalják fészkelőhelyeiket. A modern mezőgazdaságban használt technikák, vegyszerek és rovarirtók is károsak egészségükre, emellett rontják a föld minőségét is. A szegényebb talajban kevesebb növény terem, ami kevesebb táplálékot jelent a méhek számára.

Szerencsére van megoldás, minden egyes ember hozzá tud tenni valamit az ügyhöz. Ezt fogalmazta meg Barbara Rossmann, a Fiskars DACH Marketing Activation Managere is, amikor felhívta a figyelmet, hogy milyen egyszerűen segíthetünk a méheken:

“Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is.”

Ablakpárkányok és teraszok: sok kicsi sokra megy

Akkor se csüggedjünk, ha nincsen hatalmas kertünk, egy lakásból is képesek lehetünk segíteni. Ablakpárkányon és teraszon termelhetünk olyan növényeket, amik táplálékot nyújtanak a méheknek.

A városokban amúgy is elég szegényes a felhozatal: akár egy cserépnyi növény is elég arra, hogy ellásson virágporral néhány méhet. Kifejezetten jó választás lehet valamilyen gyógynövény vagy nektárban gazdag dísznövény, az évelőkkel pedig azért járunk jól, mert nem kell őket minden évben újra ültetni.

Még nekünk is hasznunk válik majd abból, ha fűszernövényeket (oregano, citromfű, kakukkfű, zsálya) ültetünk az ablakba. A friss zöldfűszer a konyha egyik legértékesebb alapanyaga, ételeink ízét megsokszorozza.

Az alábbi növények közül mind érdemes ültetni valamennyit:

  • legyezővirág
  • hóvirág
  • sarkantyúka
  • körömvirág
  • mályva
  • gólyaorr
  • kasvirág
  • varjúháj

Amikor választunk, nagyon fontos szempont, hogy a kiültetett növények ne egyszerre virágozzanak. Ezáltal a méhek táplálkozni tudnak folyamatosan tavasztól őszig.

Méhbarát virágoskert az udvarban

Amennyiben kertes házban lakunk, és van egy kevés szabad hely, mindenképpen érdemes egy kis virágoskertet létrehozni. A virágágyás elindítására legalkalmasabb idő márciustól május végéig tart, ekkor kezdjünk bele a projektbe.

Minél egyenletesebb talajrészt válasszunk, ahol lehetőleg nincsenek más növények. Persze nem kell csak ezért lecsupaszítani egy területet: a még növésben lévő fű közé is kerülhetnek a virágok.

Ebben az esetben a talajt lazítsuk meg ásóval vagy ültetővillával, majd alaposan gyomláljuk ki a kiszemelt részt. Ezután gyephenger segítségével tömörítsük a fellazított talajt és egyengessük el gereblyével. Az így megmunkált terület készen is áll az ültetésre.

Vetés, gondozás és metszés: egészséges és szép virágok

Csináljunk gondos, egyenes ágyásokat, a kiszemelt vetőmagokat pedig egy kevés homokkal keverjük el. Ettől a hasznos kis trükktől a magok egyenletesen fognak a földbe szóródni. Mivel a homok világosabb, azt is láthatjuk majd, hogy hová vetettünk már és hová kell még mag.

“Fontos hogy először gyengéden dolgozzuk bele a magokat a talajba gereblyével vagy hengerrel. Csak ekkor tud megfelelően kicsírázni.” – hangsúlyozta Barbara Rossmann, a Fiskars DACH Marketing Activation Managere.

A talaj mindig maradjon nedves: ez kifejezetten fontos lesz a vetéskor, a szárazabb időszakokban és a nyári hónapokban. A mag egészséges fejlődése akkor biztosított, ha elég vizet kap.

Évente egyszer vagy kétszer meg kell metszenünk a virágokat. Ha úgy döntünk, hogy egy alkalommal metszünk, akkor július végén tegyük, ha kétszer is szeretnénk, március elején és június végén csináljuk.

A metszés után a növényeknek még lesz alkalma virágozni nyár végén, akár ősszel is.

Egy kis extra: hotel a méheknek

Persze a virágok is rengeteg segítséget nyújtanak szegény méheknek. De aki még tovább szeretne menni ezzel a projekttel, elgondolkozhat, hogy hotelt vagy öntözőlyukat csinál számukra.

A magányos rovarok szeretik meleg, száraz helyen, nyugodt körülmények közt nevelgetni utódaikat. A méh hotel tulajdonképpen egy miniatűr méhkas (elsősorban fából), ami biztos környezetet ad a méheknek a szaporodásra.

Ne ijedjünk meg, nem veszélyes. Szinte észre sem fogjuk venni, hogy az ablakban van, és ha mi sem bolygatjuk őket, a méhek sem fognak zavarni bennünket. A hotel készítése házilag is lehetséges, de hobbi- vagy barkácsboltban is beszerezhetjük.

Az öntözőlyuk pedig egy apró tó, amiből a méhek inni tudnak. Hatalmas szívesség ez, főleg a városban, ahol általában víz- és nektárhiány van. Békésen és csendben ihatnak ezeken a helyeken, ha megfelelően alakítjuk ki őket.

Egy kis tálba, vagy csészébe tegyünk néhány kavicsot, fedjük le ágakkal és moha- vagy levéldarabokkal. Itt könnyen le tudnak majd szállni a méhek. Annyi vizet öntsünk bele, hogy a leszállópálya (vagyis az ágak, levelek) száraz maradjon. Tartsuk szélvédett helyen, és töltsük fel rendszeresen. Ki tudja, hátha egyszer megleshetünk egy kis méhet, ahogy éppen megpihen inni.

Láthatjuk tehát, milyen egyszerű segítenünk azokon az apró élőlényeken, akik olyan sokat tesznek értünk. Az idei Méhek Világnapján gondoljunk kicsit rájuk, és tegyük az életüket könnyebbé. Virágokkal amúgy is minden kert szebb!

A Fiskarsról

1649 óta a Fiskarst a magas színvonalú, intuitív és fenntartható design örökérvényű elvei vezérlik. Célunk az, hogy növeljük az emberek boldogságát házon belül és kívül, emellett az egyik vezető prémium életmódmárka vagyunk a kertészkedés, főzés és kreatív alkotás kategóriákban szerte a világon. fiskars.hu



Címkék: