Minden háztartásban keletkezik ebből a hulladékból, legtöbbször a szemetesben végzi, pedig a növényeink sokkal jobban örülnének neki. A használt teafűről van szó, ami tápanyagokkal látja el a földet és más hasznos tulajdonságaival segíti a növények növekedését.

Kifejezetten zöld megoldás használt teafüvet adni a növényeknek.

Csökkenthetjük vele a házunkban termelt szemetet, ráadásul a kertben vagy az ablakpárkányon lévő növényeink is szebbek lesznek tőle. Hogy milyen esetekben adhatunk használt teafüvet a növényeinknek, és ennek milyen hatása van, a cikkből kiderül.

Mit ad a földnek?

A teafűtől rengeteg hasznos tápanyagot kap a termőföld, és sokkal termékenyebb lesz. Mivel szerves anyagról van szó, ami teljesen természetes, nem terheli le vegyszerekkel a talajt.

Ahogy szépen lassan lebomlik, növeli a földben élő mikroorganizmusok aktivitását, egészségesebb közeget nyújt minden beleültetett növénynek. Az ilyen talajban erősebb gyökerek nőnek és az oxigénszint is magasabb.

A talaj pH-értéke

Mivel a tealevelek önmagukban savasak, a föld pH-értékét is megváltoztatják. Ezért csak olyan növényeknek adjuk, amelyek az ilyen talajt kedvelik (pl. dísznövények nagy része, tűlevelű örökzöldek).

A tealevél adagolása

Ha közvetlenül szeretnénk a növényeknek adni, több lehetőség áll előttünk. A már elültetett növényeknél, azok tövébe kell szórni, vékony rétegben. Amikor lebomlik, akkor jöhet az új réteg.

Az ültetésnél vagy balkonnövények esetében keverjünk egy marékkal az ültetőközegbe, egyenletesen eloszlatva a leveleket.

Persze komposztálhatjuk is a teát, így veszít valamennyit savas kémhatásából, a komposztban kevéssé lehet majd érezni. Ebben a formában is adagolhatjuk kerti és lakásban nevelt növényeink földjébe.

Mire figyeljünk?

A filteres teák tartalmát is használhatjuk, csak előtte mindenképpen szabadítsuk meg csomagolásától. Mindig teljesen kihűlt leveleket használjunk, azonban ne tároljuk őket forrázás után túl sokáig, mert bepenészednek. Amennyiben sok teát fogyasztunk, inkább komposztáljuk a megmaradt teafüvet.

via 



Címkék: