De-de, pedig éppen onnan veszi még néhány vidéki ismerősöm is, ami egy őrület. Egyrészt azért, mert a legkönnyebben termeszthető zöldségféle, higgyetek nekem, és mert leveles jellege miatt bizony ezeket éri a legtöbb kemikália.

Nem kétséges, hogy átlagos nevelési időben a salátákat valóban imádják a kertben lakó élőlények. Finom, zsenge levelekből áll, szép laza szerkezetű, így könnyen hozzáférhető, nyilvánvalóan ez egy pompás csemege a tányérukon. Ezért fordulhat elő, hogy egy este alatt leesznek akár egy teljes ágyásnyit (no persze, mekkora az ágyás..?) a meztelen- és éticsigák, aztán ugye ott vannak a bolhák és még ki tudja hány féle állat, amelyik lesben áll. A gazdák versenyt futnak az idővel, próbálnak védekezni ellenük, ami a házi kertekben megtalálható mennyiségek esetében még mindig egyszerű és könnyebben megoldható káros anyagok nélkül.

Azonban egy hatalmas üvegházban, ahol ezerszámra vannak a salik, vidáman áttelelne tengernyi rovar, csiga, bolha sőt, a gombák is, elkerülhetetlen a permetezés. A saláta leveles szerkezete miatt könnyen és jól permetezhető, teljes levélzetét befedi és akár át is itatja a vegyszer, ami rovarölő, gombaölő és műtrágya is időnként. És bizony nem egyszer, nem kétszer kerül rá sor rövid termesztési ideje alatt. Nem véletlen hát, hogy minden évben buknak le salátaszállítmányok, amelyek még nem alkalmasak emberi fogyasztásra, mert a megállapított határérték feletti a vegyszermaradvány tartalma a leveleknek. Erre hívja fel a figyelmet a Levegő Munkacsoport is itt. De többnyire, hogy a permetezés után kivárják a fogyaszthatóság idejét, azért többnyire kínosan ügyelnek a termesztők, amit például a Tudatos Vásárlók Egyesületének bevizsgáló tesztje is alátámasztott.

Most épp így néz ki a októberben vetett áttelelő “vajfej” saláta

Ugyanakkor én boldogabb vagyok, ha természetes módon termesztett salátát adhatok a családnak, és nem kell félnem a fentiek miatt. A kertben szinte egész évben nevelhető sokféle saláta (nyáron csak árnyékban), ami pofonegyszerű sőt, cserepekbe is nyugodtan ültethetsz. Én a balkonládában nyaraló virágok után szoktam saláta- és spenótmagot vetni, lehetőleg áttelelő fajtákat. Nézd csak, ebben a videóban meg is mutatom, hogyan! És máris kitoltuk a salátaszezont, idén talán december elejéig-közepéig is.



Címkék: