Már szépen tele vannak az alma- és szilvafák, még várat magára néhány barackféle is az érésig, így van még időnk arra, hogy gyorsan megszeretgessük őket.
Kis karbantartási munka-tippek, mit csináljunk a gyümölcsfákkal nyáron, hogy a gyümölcsünk finomabb, a fánk szebb legyen:
- A fa töve körüli új vízhajtásokat vágjuk ki tőből, ugyanis csak egy törzsre van szükségünk és sok energiát veszít miattuk a fa. A kb. 80 éves szilvafánk körül évente négyszer vágom ki őket, mert mindig hajtja. Most épp aktuális, nézd meg a képen!
- Ha találunk elszáradt, vagy beteg ágacskát, leveleket, vágjuk le és égessük el. Ha nem lehet égetni, akkor jó messzire vigyük a fáktól, adjuk le zöld hulladékként, ha van rá mód.
- Ritkítsuk meg kissé a gyümölcsöket a fán, hogy nagyobb, egészségesebb termésünk legyen. Egymáshoz érő gyümölcs ne legyen az őszibarackon, a többit mérlegeljük elhelyezkedésük szerint.
- Kisebb, egynéhány éves fák esetében egy rendes locsolás aranyat ér ebben a hőségben. Bő 20 liter simán mehet!
- A zöldmetszés jegyében a korona belseje felé növő minden ágat metsszünk le tőből, ezenkívül az egymás mellé szorosan növő ágakat is kiritkíthatjuk.
A csonthéjasok (cseresznye, meggy, szilva, őszibarack és kajszibarack fák) számára a nyári zöldmetszés nagyon fontos, azonban ez fajtánként más-más szabályok szerint működik. Sok esetben az egész jövő évi termés függhet az idei metszéstől, ezért ehhez érdemes tanácsot kérni, szakirodalmat olvasni vagy szakembert hívni.
Ebben az időszakban a felsoroltakat persze nyugodtan elvégezhetjük bármely gyümölcsfa esetében; akár két bal kézzel is érdemes nekiállni, kárt nem tudunk tenni. Jó hír, hogy ilyenkor a sebgyógyulás is gyorsabb, problémamentesebb, mint máskor. Kezdők! Nyugodtan vágjatok bele!