A bejglikóma nálunk amolyan családi szokás karácsonykor. Anyám csodás bejgliket süt minden évben, amióta csak az eszemet tudom. És mivel négyen vagyunk testvérek, rendre azt gondolja, családtagonként legalább 2-3 rúd lesz csak elég, ezért apámnak már 23-án odaadja a darálókat, aki fél napig csak a tölteléknek valókat készíti elő, hangos sóhajokkal kísért fejcsóválással, amivel a mennyiség fölött ítélkezik. December 24-én így kora reggeltől délutánig forró mákos és diós bejgli illat terjeng az egész lépcsőházban. Úgy 20 rúd szokott lenni, nem is tudom, hogy tudtunk ennyit enni valaha is. Jó-jó, néhány mindig a mélyhűtőben landolt, hogy meglepetés reggeli legyen belőle egy nyomorult februári hajnalon, de a családi karácsonyok elengedhetetlen része volt az, hogy bejglikómába esünk. Bevallom, imádtam ezt.  🙂 Éppen ezért egyszer egy évben bőven elégnek tűnt mindig, soha fel nem merült, hogy más ünnepen is legyen. Húsvétkor még túl élénk a karácsonyi emlék…

Nos, többnyire már elköltöztünk otthonról, és anyámnak diabétesze is lett (bár sosem ő ette meg a bejgliket), de a szokás megmaradt, ha maga a bejgli cukormentes, teljes kiőrlésű liszttel készült kaláccsá is változott. Valahogy ezekkel együtt a világ és az értékrendünk is formálódott egy kicsit.

Itt vannak a gyerekeink, a kertünk, ésszerűnek tűnik a lehető legtöbb dolgot megtermelni az asztalunkra és egyszersmind vegyszermentes változatot választani. A sajátunkat.

Azok, akik a kertjüket nem csak virágokkal, hanem haszonnövényekkel is beültetik, tudják, mekkora öröm és áldás az, amit betakarítunk. Bár szó, ami szó, egyáltalán nem könnyű a vegyszereket mellőzni közben. Sokszor meg is fordul a fejemben, milyen egyszerű lenne csak lefújni, beszórni mindent, ahol kártevő van, hipp-hopp, hullanának, mint a legyek. Ehelyett egész évben több a hajolgatás, az odafigyelés minden egyes növényre és további néhány gusztustalan tényező (bogarak, hernyók, meztelencsigák, bloá!) árnyékolja be a kertészkedés örömeit. Na de, amikor az asztalra teszed azt a gyümölcsöt vagy zöldséget, amit te magad vetettél és dédelgettél, átélhetsz valami mennyeit: miniteremtőnek érzed magad, akit a természet befogadott.

És amikor eljön a tél és képzeletben bezár a kert, te kinyitod a kamra ajtaját és elégedetten hümmögsz a befőttek, aszalványok és lekvárok láttán. Most, karácsonykor, én a kertünk adta dió, alma és mák látványától vagyok így, amit anyámnak adhatok a bejglisütéshez. Merthogy külön háztartás ide vagy oda, a bejglisütés örömét meghagyjuk neki, mi magunk pedig élvezettel harapunk még mindig a töltelékkel teli tekercsekbe, de ma már beérjük egy-két szelettel óránként, amikor vendégségbe megyünk hozzájuk.

Ez akár anyámnál is készülhetett volna. Valójában Csilla barátnőm küldte ezt az “életképet” a cukrászdájából.

Jó, nem mondom, már egészen más ez a bejgli, mint az a bejgli gyerekkoromban, de az egészséges táplálkozási szokások terjedésének köszönhetően már sokan kifejezetten keresik ezt a fajta, könnyített bejgli változatot, amit anyukám is süt.

TÉVEDÉS

Meglepő módon azonban rendre BIO BEJGLI néven futunk bele. És nem csak az interneten, pedig ott is bő a termés a biobejglifán. Az elmúlt hetekben három budapesti cukrászdában is találtam „bio bejglit”. Bár sajnos csak kettőnél kérdeztem rá, mert kimondottan feltűnt, hogy BIO létére csak 100-200 forinttal lépi túl az átlagos, készen kapható bejgli árakat, azt az 1500-1800ft közötti összeget.

Hát nem gyanús, amikor csak a BIO minősítésű vaj is háromszor annyiba kerül, mint a szimpla?

A gyanúm elég hamar be is igazolódott. Mindkét helyen elkezdték sorolni, milyen szuper alapanyagokat tartalmaz: teljes kiőrlésű tönkölyliszt, tej helyett kókusztej, cukor helyett eritrit, illetve az egyik cukrászdában élesztő sem volt benne, mert gondoltak a Candida diétázókra. Tehát elkészítették a bejgli egészségesebb verzióját. Szuper!

Hogy minősített, káros vegyszert sosem látott bio lisztet, bio mákot használtak volna, vagy biogazdaságból hozatták-e a tojást boldog tyúkoktól? Sajnos ilyesmiről nincsen tudomásuk.

Bejglik egy közeli pékségben. Sok helyen lehet kapni simát és egészséges verziót is.

Akkor mitől hívják ők biónak? Talán jobban el lehet adni, mintha kiírnák, hogy „reform bejgli”. Talán fogalmuk sincs, mi a kettő közötti különbség. Talán még nem büntették még meg őket ezért. A BIO minősítést ugyanis ki kell érdemelni, kőkemény filozófia, hatósági ellenőrzési pontok és munka áll a hátterében, no meg a mazochista termelői attitűd. Nem véletlen az említett háromszoros szorzó.

EREDETI BEIGLI RECEPT + BIO MINŐSÍTÉSŰ ALAPANYAGOK = BIO BEIGLI

Ennek szellemében egyetlen végkövetkeztetés maradt: ha maradunk a bio vonalon, attól még megsüthetjük a nagyi klasszikus bejglijét az eredeti recept alapján, mindössze az alapanyagokat kell úgy válogatnunk, hogy csak BIO megjelölésű csomaggal ugorjanak a kosarunkba vásárláskor, azt ugyanis kizárólag biominősítést elnyert termékek esetében használhatják a csomagoláson az Európai Unió területén.

Mivel a bejgli sikere főleg az elkészítés technikájától függ, nem meglepő, ha a hozzávalók között semmi különlegeset nem találunk. Persze jó minőségű alapanyag nélkül sincs jó sütemény, ezért elhatároztam, megkeresem az összes alapanyag bio változatát a netes boltokban (persze, hogy egy helyről lehetetlen beszerezni hozzá mindent…), hogy megtudjuk, mennyi az annyi?

MENNYIBE KERÜL A BIO MÁKOS BEIGLI?

  • Bio finomliszt BL55 1kg (biopont.hu) 532,-ft
  • Bio szárított élesztő 9gr (netbio.hu) 435,-ft
  • Zöldfarm Biotej 1l (bevasarlas.tesco.hu) 449,-ft
  • Bio vaj 20dkg (viragoskutwebshop.hu) 970,-ft
  • Biorganik Bioporcukor nádcukorból 500gr (provitamin.hu) 780,-ft
  • Tojás (ellenőrzött biogazdálkodásból származó, mélyalmos vagy szabad tartású tyúktól; piacon vagy vidéken megbízható házi forrásból) 1db kb 60-100,-ft
  • Bio kék mák 250gr (zoldbolt.hu) 895,-ft x2 (negyed kg semmire nem elég..)
  • Bio citrom 400gr (bevasarlas.tesco.hu) 359,-ft
  • Kotányi Bio őrölt fahéj 18gr (bevasarlas.tesco.hu) 269,-ft

A termékek csomagolása miatt nyilvánvalóan megvehetsz mindent (kisker áron) és még marad is belőlük, de hát ilyen az élet, nincs otthon se tehened, se búzatáblád. A fentiek szerint 5664 forintból hozhatod ki az idei mákos bejgliiket, összesen két darabot egy átlagos recept szerint. És az alapanyagok hozzájutásának (szállítási vagy odajutási) költségétől még el is tekintettünk.

Hogy extrém szubkultúrának számít-e a bio bejglisütés? Szerintem lassan már az is, ha valaki maga egy szimplát süt otthon…

Én: Te anya, szerinted más lesz az íze, ha teljesen bio?

Anyu: Jaj, kislányom, dehogyis lesz, viszont biztos jobb érzés lehet megenni. Ennyi pénzért…

Én: Megéri ezzel vacakolni otthon?

Anyu: A gyerekeidnek a sütés illata, meg a vacakolás marad meg emléknek, nem az íze. Miért, te még emlékszel, milyen volt az enyém régen?

Hááát… Nem, arról valójában tényleg fogalmam sincs már. De hogy isteni volt, az biztos.

(Főkép: Barabás Csilla)



Címkék: