Ebben az óriási forróságban én simán tudnék fagyin élni. Mondjuk nem biztos, hogy jót tenne a beachbodynak, valószínűleg egy idő után nem kellene úszógumit vennem, mert lenne sajátom. Szóval azt hiszem jobb lesz, ha más hűsítő ételekkel harcolok a hőguta ellen.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a nagy melegben még több folyadékot kell inni. Izzadunk mint a ló, szóval muszáj pótolni az elveszített folyadékot. A negyvenfokos hőségben ajánlott napi 2-2,5 liter folyadékot fogyasztani, ami lehetőleg legyen cukor, koffein és alkoholmentes. De azért nem muszáj egész nap csak az ízetlen vizet kortyolgatni, nyugodtan feldobhatod kicsit az italodat.

Kifejezetten hűsítő hatással bírnak bizonyos gyógynövények, mint például a menta és a citromfű. Többféle módon is készíthetsz belőlük nyári üdítőt. Az egyik megoldás ha teát főzöl belőlük, amit akár melegen is fogyaszthatsz. Az ember ugyan nem igazán kívánja a hőségben a meleg italt, de az mégis jobban segíti a test hőszabályozását, éppen ezért isznak a forró afrikai országokban élők folyton meleg teát. A szájban és a gyomorban található TRVP-1 receptorok ugyanis érzékelik a belső hő emelkedését és erősebb verejtékezés indul be, mint amilyet valójában a testhőmérsékletünk indokolna. Vagyis egyszóval a test nagyobb hűtési fokozatra kapcsol, így kevésbé lesz melegünk. Persze ha rá sem bírsz nézni egy csésze meleg teára, akkor nyugadtan hűtsd le azt mielőtt megiszod.  Egyébként a túlzott izzadás ellen is kiválóak a gyógynövényből készült főzetek, a levendulatea és a zsályatea például izzadáscsökkentő hatással bír.

A mentával és citromfűvel a limonádét is meg lehet kicsit bolondítani. Egy nagy kancsóba tegyél pár összemorzsolt menta és citromfű levelet, dobj bele pár lime- vagy citromkarikát is és az egészet töltsd tele vízzel. Édesítheted egy kis mézzel, az táplálóbb, mint ha cukrot tennél bele. Még jobban feldobhatod a hűsítő italt ha a mentát és a citromfüvet belefagyasztod a jégkockába és azt teszed a pohárba.

Szintén pótolhatod a folyadékveszteséget egy nagy szelet görögdinnyével, ugyanis az isteni nyári gyümölcs 90 százaléka víz, így remekül oltja a szomjat. Arra azért mindenképp figyelj oda, hogy ne csak hidratálj hanem az ásványi sókat is pótold, mert különben vízmérgezést kapsz. Ez akkor következik be ha szervezet nátriumháztartása felborul, mert a vér nátriumtartalma túlzottan alacsonyra süllyed. Szóval mindenképpen fogyassz sós ételeket is, vagy elektrolitokat tartalmazó sportitalt.

Ha pedig szeretnéd kihasználni a nyári napsütés előnyeit és gyönyörű barna bőrre vágysz akkor iktasd be az étrendedbe a sárgarépát, a sárgadinnyét, a sütőtököt és bármily furcsa, akár a spenótot is, ezek ugyanis a magas béta-karotin tartalmuknak köszönhetően segítik a barnulást. Használj fényvédő krémet és soha ne napozz 11 és 15 óra között, mert ilyenkor nagyon magas az UVB sugárzás, ami árt a bőrödnek. Ha esetleg mégis leégtél itt találod a napégés elleni varázsnövények listáját. Szép nyarat!



Címkék: