Ételt nem dobunk ki. Legalábbis csak kegyetlen, önmarcangolás árán, amit valójában sokkal könnyebb elkerülni, mint este megbirkózni vele az ágyban azon töprengve, vajon hány éhes száj örült volna annak a pár tányérnyi ételnek, ami ma a szemétbe landolt. Hát hiányzik ez neked? Persze, hogy nem.

A banán például a legtöbb háztartásban ilyen lelkiismereti tétel. Megvetted és ott fog elrothadni, mert a gyerek csak beleharapott és otthagyta. Barnul már két napja, ezért meg pláne nem fog soha többé ránézni sem, nemhogy megenni. De míg a világ fejlett részén tonnányi banánmennyiségek ugranak a finnyások miatt a kukába, te résen lehetsz!

Dobd őket egy szottyos-banán-eltüntető turmixba, vagy álcázd sütinek! Nyilvánvalóan el fognak fogyni, ezt garantálom. Íme az én sokat sütött, bevált receptem, csak neked:

BANÁNKENYÉR         

2 nagy tojást habosra keverünk 15 dkg barna cukorral, 1 csipet sóval és 15 dkg puha vajjal. Hozzáadjuk a villával összenyomkodott 2 banánt, majd jöhet 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 15 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor és fél teáskanál őrölt fahéj és szerecsendió, amelyeket előzőleg összekevertünk már.

Egy fém tégla alakú kenyérformát kiolajozunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát. Elsimítjuk és a 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd lejjebb vesszük a hőmérsékletet és 170 fokon kb 30 percig (tűpróbáig!) sütjük tovább.

Ha elkészült, a tetejét megszórhatjuk porcukorral, de önmagában is isteni szaftos, könnyű sütemény.



Címkék: