Az év végéig, pontosabban december 31-ig kell az engedély nélküli kerti kutakat legalizálni, ha valaki ezt nem teszi meg, akár 300 ezres bírságot is fizethet – írja a napi.hu.

“A fennmaradási engedélyre vonatkozó kérelem előtt tervdokumentációt kell készíttetni erre jogosult szakemberrel. A fennmaradási engedélyezési eljárás során szakértőként be kell vonni az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot annak megállapítására, hogy a kút nem veszélyeztet karszt- vagy rétegvíz készletet. Csak a szakhatósági hozzájárulás, valamint a szakértői vélemény esetén adhat ki a jegyző fennmaradási engedélyt” – írja a hírportál a dunaujvaros.hu tájékoztatója alapján, amelyből az is kiderül, hogy

a szabályzat azokra a kutakra vonatkozik, amiből ivóvizet szeretnének nyerni. Vagyis olyan esetekben, amikor csak locsolásra, vagy állatitatásra szolgál és nem gazdasági célból használják a kutat, akkor nem kell a szakhatósági hozzájárulás.

A fennmaradási engedélyeztetési eljárás ingyenes 2018 végéig, igényléséről részletes tájékoztatót készített a Katasztrófavédelem, amely ide kattintva olvasható.



Címkék: