Bár már kissé hűvösebbek a napok, azért ősszel se maradunk szabadtéri programok nélkül. Ennek az évszaknak is megvan a maga szépsége. A táj sárgába, vörösbe, barnába borul és megkezdődik a szüreti időszak. Szeptember első heteitől egészen októberig tartanak országszerte a betakarítások, és az azzal egybekötött vidám mulatságok.

A szüret eredete

Napjainkban már mindenféle zöldség és gyümölcs termésének a betakarítását szüretnek nevezzük, azonban a szó eredetileg csak a szőlő leszedését és borrá alakítását jelentette. Az érett fürtöket levágták a tőkéről, összegyűjtötték majd jól megtaposták, lepréselték a gyümölcsöt, és leszűrték a szőlő levét. Innen a szüret szó. (forrás: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/5-259.html )

A szüreti hagyományok

A 18-19. században az év egyik legnagyobb eseményének számított a szüret, melyre a családok heteken át készültek. Ekkor összegyűltek a rokonok, a barátok, sokszor még a harcmezőkről is hazatértek az emberek, és a több napig tartó betakarítás igazi ünnepség volt.

A munkálatok kezdetét gyakran a közösségi tanácsok határozták meg, országosan eltérő időpontokban, az időjárási viszonyokat figyelmbe véve. De voltak vidékek, ahol minden évben ugyanarra a napra esett a szüret eleje. A hagyomány szerint Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás (október 28), az Alföldön Mihány (szeptember 29), a Dunántúlon pedig Terézia napja (október 15) volt a szőlőszedés kezdetének dátuma..

A szüreti mulatságok idején szünetelt a törvénykezés is, hiszen az egész környék a szőlőföldeken töltötte a hetet. A hatalmas sátras mulatságokon a zene, a tánc, a finom ételek és persze a jó borok voltak a főszerepben ilyenkor.

A szüretet rendszerint nagy zajkeltéssel, riogatással kezdték, majd a lányok, asszonyok nekiálltak vödrökbe szedni a fürtöket. Ha megtelt a vödör hangosan kiabáltak és a legények ott termettek a puttonnyal. A gyümölcsöt egy nagy kádban mezítláb megtaposták, majd ezután kezdődött a préselés. A friss, édes szőlőlevet, másnéven a mustot fogyasztották a gyerekek, míg a felnőttek az előző évek borait itták.

A nap végén a szüretelők azzal dícsérték a termést, hogy szőlőfürtökből és búzából készített, szalaggal átkötött szüreti koszorút vittek a vállukon, így vonultak a földesúr kapujáig, aki este táncos mulatságot rendezett a munkásoknak. Ezeknek a hagyományoknak egy részét még ma is tartják, az ország különböző vidékein. (forrás: Borászportál)

A magyar bortermelő vidékek és a borfajták

A szeptembertől novemberig tartó szüreti időszakon belül, minden bortetermelő területen máskor szüretelik le a termést. Ez függ az adott vidék időjárásától, és az ott termesztett szőlőfajták érési idejétől.

Magyarországon hét nagy borrégió található, melyek összesen huszonkét kisebb borvidékből állnak. A tokaji, a soproni, a pannon, az észak-dunántúli, az egri, a dunai és a balatoni borrégiók dűnéin számtalan különböző szőlőfajta terem.

Ezeket két nagy csoportra oszhatók, a csemege- és a borszőlők csoportjára. Előbbieket inkább fogyasztásra, utóbbiakat pedig borkészítésre termelik. A borszőlőkön belül pedig vannak fehér- és vörösborszőlők.

A legnépszerűbb fehérborszőlők közé tartozik a Furmint, a Juhfark, a Királyleányka, a Kövidinka, vagy akár az Olaszrizling. És vannak olyan hibrid fajták is melyek több szőlőfaj keresztezésével születtek, úgy mint az Irsai Olivér, a Cserszegi fűszeres és a Mátrai muskotály.

A vörösek között a legismertebb magyar fajták a Kékfrankos, a Kadarka, a Kékoportó vagy éppen a Medina. De még számtalan, finomabbnál finomabb szőlő terem hazánkban, így biztosan mindenki megtalálja a kedvenc csemege vagy borszőlőjét a piacok és a borászatok kínálatában.

Az idei szüreti programok

Aki szeretné megismerni a még ma is élő szüreti hagyományokat, megnézni a felvonulásokon a népviseletbe öltözött lányokat és legényeket, a borkirályt vagy a baksus bábut, annak ott a helye az idei szüreti mulatságok egyikén.

Egerben, Tihanyban és Badacsonyban már szeptember 9-től várják a mulatni vágyókat. A hónap második felében Szekszárdon és a Mátrában lehet magyar borokat kóstolni, októberben pedig Zánka és Hajdúszoboszló lesz a szüreti felvonulások színtere. A részletes programot itt találod: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szureti-fesztival-mulatsag-esemeny-rendezveny-program.html

Jó mulatást!



Címkék: