Több ízben foglalkoztunk már a vasárnapi ebéddel és a belőle keletkező hulladékkal, azok fel- és újrahasznosításával. Most nézzük egy újabb esetleges újrahasznosítást, hiszen egyrészt ételt nem dobunk ki, másrészt ez hulladékcsökkentés, fenntartható fejlődés szempontjából is közös érdek.

Vidéken nőttem fel, ott sosem fordult elő, hogy felesleges étel maradt volna az étkezések után. Ha nem mi ettük meg, akkor a cicák és a kutyák annál nagyobb örömmel vetették rá magukat. Az ebédhez felhasznált anyagok után megmaradt hulladékok – zöldségek héja, stb. – zömét pedig a tyúkok pusztították el. Ezzel szemben, mióta nagyvárosban élek, megőrülök a tudattól, hogy a kukában landolnak ezek a dolgok. Így máshogy, más alternatívaként újraterveztem a vasárnapi ebéd hulladék-újrahasznosító akciótervemet.

Lássunk egy tökéletes és egyszerű megoldást a mindennapokból az újrahasznosításra.

A kenyér. A legjobb esetben ugye pont annyid van – se több, se kevesebb -, mint amennyit elfogyasztasz. Így nem pocsékolsz és nincs lelkifurdalás. Ellenben vannak emberek – mint én – akik viszont valahogy kenyérből mindig többet vásárolnak, mint kéne. Esetemben ez igazából a pékség hibája, ahová járok, mert közlik, hogy nincs 1 kg-nál kisebb kiszerelés és nem is vágják ketté nekem. Köszi. Így egyedül meg kéne ennem legtöbb 3 nap alatt 1 kg kenyeret? Nagyétkű vagyok, de azért ez több a soknál. Így általában lefagyasztom egy részét, de így is van, ami rám szárad.

És itt jön képbe a fenntartható fejlődést szorgalmazó, környezetvédő, tudatos fogyasztó énem. Én ezeket nem dobom ki, hanem zsemlemorzsát csinálok belőle:

  1. A megszáradt kenyeret, zsemlét tedd be a sütőbe, légkeverésre, körülbelül 150 fokra. Nem éri meg túl magas hőfokon sütni a kenyeret, mert akkor a külseje megég, de belül még van annyi nedvességtartalma, hogy nem tudod felhasználni, vagy csak újabb száradás/szárítás után.
  2. A megsütött és kiszárított kenyeret szedd ki, majd darálóval daráld le! Daráló híján egy krumplinyomó is megteszi. De azt feltétlen kalkuláld bele, hogy ezt a műveletet takarítás előtt végezd, de semmi esetre sem közvetlenül utána… 😀
  3. Ha esetleg még meleg, hagyd a levegőn kihűlni, és majd csak utána töltsd edénybe, hogy eltedd.
  4. A következő rántott húshoz (például) használd fel! És légy büszke magadra! 🙂

Sok sikert és légy környezettudatos a mindennapokban! 🙂



Címkék: