Izraeli kutatók szerint a jövő egyik alternatív energiaforrása a baromfiürülék lehet, írta az MTI. Az alternatív energiaforrások kutatásánál lényeges szempont, hogy az eljárás ne igényeljen több energiát, mint amennyi végül keletkezik, ennél a módszernél viszont biztatóak az arányok. A szilárd fűtőanyaggá alakított ürülék így akár a szenet is kiválthatja.

Ráadásul a szárnyasok ürüléke terhet jelent a környezetnek, és kórokozókat is tartalmaz, de ezzel a megoldással ez a probléma is megoldódna, a hulladékból alternatív energiaforrás lesz.
A Beér-Seva-i Ben Gurion Egyetem kutatói az Applied Energy szaklapban mutatták be a kutatásukat, minek során összehasonlították az általában növényi maradványokból készült bioszén és a baromfiürülékből készült hidroszén előállítását. A szárnyasok ürülékéből kevesebb energiaráfordítással és kisebb környezeti terheléssel állítható elő szén.

Hidroszén a hidrotermális karbonizáció eljárásával készül: az ürüléket 250 Celsius-fokra melegítik, aminek a végeredményeként egy szénhez hasonló szilárd tüzelőanyag jön létre. Ha jövőben a világ minden szárnyasának székletét átalakítanák hidroszénné, az a villamosenergia-termeléshez használt szén tíz százalékát váltaná ki – mondta Amir Gross, az egyetem munkatársa. A növényekből készülő fűtőanyagokkal szemben más előnyökkel is jár a baromfiürülék-szén. “Ha ebből a célból kukoricát ültetnek, az terheli a talajt, trágyát kell használni és a táplálék nem szolgálja az embereket vagy állatokat” – monda Gross, aki kiemelte, hogy a madárürülékből készült szénnek nincs kellemetlen szaga: “Nincs szárnyas- vagy ürülékszaga, szénszaga van”.

Címlapkép: flickr.com



Címkék: