Tegnap kicsit pánikba estem, hogy el vagyok késve a karácsonyi készülődéssel. Látványosan nem indulok attól, hogy már október végétől karácsonyi dalok szólnak az áruházakban, sem a többi zombulástól, noha a vénasszonyok nyarát is alig temettük el.

Az ünnep ettől rögtön hangulatát is veszti, és mire valóban eljön a Szenteste, már mindenkinek karácsony csömöre lesz. Szóval általában a legnagyobb nyugalommal és kissé lenézően kísérem figyelemmel a küzdelmet, és nagyjából karácsony előtt egy héttel szerzek be mindent. Igaz mindig megfogadom, hogy jövőre nem így lesz, de nem az idő hiánya miatt, hanem mert ilyenkor már annyi ember tolong az üzletekben, mintha legalábbis ingyen osztogatnának mindent.

Tegnap ahogy ülök a kocsiban, hallom a rádióban, hogy veszélyben a karácsony, mert vizsgálat indult egy nagy online áruház ellen és így rengeteg ember – aki tőlük rendelt ajándékokat (gondosan jó előre) – úgy néz ki, hogy hoppon marad. Na gondoltam, ezért nem kell ezt az ajándékbeszerzést elkapkodni.

Aztán bementem egy lakberendezési üzletbe, venni valamit. Kérdezem az eladót, hogy mikorra jönne meg a termék, mire közli, hogy ha még aznap megrendelem, akkor megjön az évben, de ha várok még 2 napot, akkor csak január végén. Nézek rá bután, a sokktól bénultan. Elismétli még egyszer, és hozzáteszi:” Tudja az ünnepek miatt túl sok a megrendelés.” De hát még javában november van, mi az hogy január végén?

Szóval én, aki 1., a take it easy híve vagyok, 2., még hiszi, hogy a karácsony nem az eszeveszett költekezésről és a plazában tülekedésről, hanem a szeretteink körében eltöltött időről szól, rájöttem, hogy jobb ha belehúzok, különben engem is utolér a karácsonyi idegbaj. Ezért nézzük, hogy mi az, amit valóban nem szabad az utolsó pillanatra hagyni, mert bizony megkeserítheti a karácsonyi sütit rendesen:

A karácsony nem 24-én kezdődik, főleg ha gyereked van

Azt gondolom, hogy akkor lehet szép az ünnep, ha annak megvan a varázsa. Ezt leginkább a gyerekek miatt kell megőrizni, amíg csak lehet, hiszen számukra még igazi csoda a várakozás, és az ajándékbontogatás a fa alatt.

Ahhoz, hogy ezt a karácsonyi varázst – ami szerintem a felnőttek lelkének is jót tesz – megteremtsük, bizony kell az egész körítés, és ez már az Adventtel kezdődik, vagyis már december elején. Ha kedvesen szeretnéd megtanítani a lurkókat a türelemre, és arra, hogy a jó dolgokra néha várni kell, akkor ehhez a legjobb praktika, ha együtt készítitek el az adventi koszorút, és meglepheted őket házi készítésű adventi naptárral is. Ezekhez mi is adunk majd pár tippet.

(kép:wikimedia)

Most még éppen időben vagy, hogy beszerezz a hobbyboltból pár kelléket, a többit pedig összeszedegethetitek együtt a természetben. Használhattok tobozokat, gesztenyéket, faleveleket és apró terméseket, és egy jó kis családi program keretében feldíszíthetitek vele a koszorút.

Azt is imádni fogják a gyerekek, ha egyedi adventi naptárral leped meg őket, amit személyre szóló kis apróságokkal tudsz megtölteni. Ők még csillogó szemmel számolják vissza a kalendáriumon a napokat a Jézuska érkezéséig.

(kép:www.netmums.com)

A másik olyan dolog szülőként, amire jóval karácsony előtt kell elkezdeni a készülődést, az az óvodai, iskolai, zeneiskolai, sportegyesületi és az egyéb végtelen karácsonyi ünnepségek sora, amire bizony majd jelmez kell, meg süti, meg ajándékok. Annál cikibb nincs, mikor ezeket nem szerezted be időben, mindenki sírni fog, a gyerek is meg te is. Szóval, kedves szülők húzzatok bele, mert minél több a csemete, annál több a tennivaló.

Az internet áldás és átok

Bár az ember úgy gondolja, hogy a neten rendelni ajándékot a legpraktikusabb, sokszor nagy fejfájást tud okozni, mikor nem érkezik meg időben a vágyott mütyür.

Ettől függetlenül minden éveben egyre nagyobb azoknak a száma, akik így szerzik be a meglepiket. Ez viszont azt jelenti, hogy egyre korábban kell leadni a megrendeléseket, ha nem akarunk üres kézzel állni a fa alatt.

Ezért, bár még van egy egész hónap karácsonyig, jobb ha nagyon körültekintő vagy. A tengerentúlról már van, ami nem fog időben megérkezni, és amit Európából vagy itthonról rendelsz is keríts sort a napokban. Hazai termékek esetén érdemes személyes átvételt kérni, ugyanis a posta és az egyéb csomagküldő szolgálatok terhelése az ünnepek előtti hetekben többszörösére nő. Így ha nem akarsz azon görcsölni, hogy vajon hol tévedt el a csomagod, add le a rendelést időben.

Én kifejlesztettem az internetes karácsonyi ajándékvásárlásnak azt a változatát, ahol nem kell küzdeni az idegbajjal, hogy megérkezik-e, amit vettem. Nem terméket veszek, hanem élményt. Utazást, színházjegyet, kiállítás belépőt, wellness hétvégét, egy kellemes masszázst, bármit, aminek tudom hogy örülni fog, aki kapja. Megveszed a neten, kinyomtatod, beteszed egy szép borítékba, átkötöd egy szalaggal és hátra is dőlhetsz. Így talán szegény postás is hazaér szenteste éjfél előtt.

Fényes karácsony

Végül egy praktikus tipp. Most dugd be a karácsonyi égősort, mert annál idegesítőbb, mint mikor 24-én délután jössz rá, hogy nem ég, nincs a földön. Szóval irány a padlás, a pince vagy a szekrény mélye, kotord elő, és ellenőrizd le, hogy világít-e, ne ezen múljon az ünnep fénye, a család békéje, stb. Mindenkinek áldott, békés k….észülődést!

(kép:flickr)

(kiemelt kép:publicdomainpictures)



Címkék: