Maradt egy zacsi tulipánhagymád és azt hiszed, már nem fogod tudni elültetni? Szemezel egy jácinthagyma-csomaggal már két hete a barkácsboltban? Még nincsenek akkora fagyok, hogy ne élje túl az ültetési macerát. Állj neki most azonnal, hogy tavasszal szépen viríthassanak azok a virágok az erkélyeden!

A jácintok, krókuszok, tulipánok, nárciszok, sőt a díszhagymák szokásos ültetési ideje is az ősz. Azonban a last minute kertészeknek sem kell csüggedniük, mivel az idei tél elég gyengén kezd, így van még alkalom cserépbe ültetni ezeket a hagymásokat. Különleges képességre ehhez nem lesz szükség, de néhány tippet azért érdemes megfogadni. Én ezeket ajánlom az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve:

  1. tipp

Válassz akkora méretű cserepet, amiben bőven, kényelmesen elhelyezhetőek a hagymák. És ne csak oldalirányban gondolkozz! A hagymák alatt is legyen kb 15-20cm vastag a föld, míg fölötte 10cm-rel számolhatunk. A föld ugyanis nem csak tápanyagforrás, hanem remek szigetelőanyag is.

  1. tipp

Ne vigyük be a lakásba a cserepet! A tavaszi hagymás virágoknak szüksége van a téli hidegre, azonban azt meg kell akadályozni, hogy teljesen szétfagyjon.

  1. tipp

Éppen ezért csomagoljuk be a teleültetett cserepünket, ha nem óriási (pl 50-60cm-es) cserépbe ültettünk! A tetejére én a kaspó alját (tálcáját) szoktam rátenni, majd az egészet polifoammal, vagy vastagabb szövettel áttekerjük. Erre egy leselejtezett pulcsi is megfelel. 🙂

  1. tipp

Csak ültetéskor locsoljuk meg a földet, de azt se vigyük túlzásba. Utána jöhet a csomagolás körbe, egyelőre tető nélkül. Egy-két hét múlva fedjük le a tetejét is és jöhet a ridegtartás. Ahogy februárban enyhül az idő, először a tetejét, majd a teljes csomagolást eltávolítjuk és hagyjuk, hogy a napsütés és természet tegye a dolgát.

Így neked is biztosan sikerülni fog, ügyes légy!



Címkék: