Már csak napok kérdése, és kiderül, hogy melyik virág lesz 2018-ban, amelyik az Év vadvirága címet viselheti. Idén három növényfaj került kijelölésre, közülük fog eldőlni, hogy melyikük a szavazók nagy kedvence.

Apró nőszirom

Az apró nőszirom a nősziromfélék családjába tartozó növényfaj, ami valaha valóságos szőnyegként borította a Kárpát-medence egy-egy területét, például a Pest környéki homokhátakat is. Előfordulása mára erősen megritkult, többek közt a Kisalföld, a Mátra, valamint a Keszthelyi-fennsík területén él.

Fotó: Wikipédia

 

Fehér tündérrózsa

A fehér tündérrózsa a tündérrózsa-virágúak rendjébe és a tündérrózsafélék családjába tartozó faj. Európában nem ritka, a távoli északi tájakat és Spanyolország nagy részét kivéve, de még Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is megtalálható ez a vízinövény.

Fotó: Wikipédia

 

Kornistárnics

A kornistárnics a kétszikűek osztályának a tárnicsvirágúak rendjébe, ezen belül a tárnicsfélék családjába tartozó faj. Mészkerülő, kiszáradó láprétek, hegyi rétek, szőrfűgyepek növénye, de előfordul mocsárréteken, nádasokban, fűzlápokban és gesztenyésekben is.

Fotó: Wikipédia

 

Az Év vadvirága 2018 címére mindemellett önkényesen egy negyedik növényfaj is pályázott: az illatos hunyor. A hazai bükk- és gyertyánerdők lakója ugyan megjelenésében visszafogott, most mégis a figyelem középpontjába került azzal, hogy bár jellemzően csak március végén nyílik, idén már karácsonykor virágozni kezdett a Mecsekben. Nálam ő a nyerő.

Fotó: MTI



Címkék: