Míg Európában még csak elméletben foglalkoznak a napelemes autópályák építésével, addig Kínában nemrégiben már át is adtak egy 1 kilométeres szakaszt – írja a Quartz. Jinanban, az északkeleti Santung tartomány fővárosában a forgalom most egy olyan autópályán halad keresztül, amely a napból generál energiát. A Qilu Trasportation Developement Group által épített út három rétegből áll: középen vannak a napelemek, alul szigetelés, felül pedig átlátszó beton, és összesen 5875 négyzetmétert fednek le.

A technológia egyelőre nem elterjedt, mert rendkívül komoly költségekkel jár, és még az is kérdéses, mennyire időállóak ezek az utak. Mindenesetre az eddigi tesztek eredményei eléggé biztatóak, a munkálatok vezetője, Zhang Hongchao szerint ugyanis tízszer nagyobb terhelést bírnak el, mint a hagyományos utak, a panelek ráadásul évente akár egymillió kilowattóra energiát is képesek termelni, ami nagyjából 800 háztartás ellátásához elegendő.

A tervek szerint az egész autópálya napelemekkel lesz borítva, de egyelőre csak ezt az 1 kilométeres szakaszt vehették használatba az autósok. Ezzel a projekttel Kína lett az első, akik napelemes autópályát építettek, bár korábban Franciaországban már átadtak egy napelemes (nem autópályának minősülő) útszakaszt, Hollandiában pedig hasonló technológiával egy kerékpárút épült.

Kiemelt fotó: Europress



Címkék: