Milyen megtermelni egy család egész éves zöldségszükségletét? Egy biztos, nem gyerekjáték. Van vele bőven munka. Jó fizikai erőnlét kell hozzá, elszántság, kitartás és valamiféle végtelen vonzódás a föld és földmunkák iránt, az ásás, kapálás, gyomlálás iránt. Mi évek óta célként tűzzük ki, hogy minden zöldséget megtermeljünk magunknak. Természetesen vegyszer és műtrágya nélkül.

Nyáron dúskálunk a zöldségekben, és télen sem panaszkodhatunk. Ha valamiből kevés termett, azt szépen beosztjuk. A hideg hónapokban sem kell többet boltba járni, havonta két alkalom elég. Bolt helyett a pincébe megyünk le, vagy a fagyasztószekrényt nyitjuk ki, vagy szétnézünk a kamrában. Ez a mi három éléskamránk.

Idén télen a pincében 10 zsák krumpli, 10 zsák vöröshagyma, 6 rekesz répa és egy rekesz petrezselyemgyökér sorakozik. Most mindezek közül a vöröshagymáról szeretnék írni, hisz az egyik leggyakrabban használt élelmiszerünk, és talán nem is tudjuk róla milyen rendkívül egészséges, sokoldalú. Télen nélkülözhetetlen.

Tudtad a vöröshagymáról?

Kiváló vitaminforrás. Rostokban gazdag. Javítja az emésztést. Szíverősítő. Jótékony hatással van az érrendszerre. Csökkenti a koleszterinszintet. Nyers hagyma rágcsálása javítja a szájhigiéniát, megöli a fogszuvasodásért felelős baktériumokat. Rákmegelőző hatású. Használják asztma kezelésére. Segít felkelteni a szexuális vágyat. A kertben védi a többi növényt a kártevők ellen. Még sorolhatnánk jó darabig mennyire sokoldalú és egészséges.

Vöröshagyma-termesztés

Itt most semmiféle tudományos dologba nem merülnék bele. Azt szeretném leírni, mi mennyi hagymát ültetünk évente. Minden tavasszal férjem kg. 5 kg dughagymát duggat el. Ez 15 db 10 méter hosszú sort jelent, kb. 250 m2 területet. Hogy mennyi termésünk lesz, az nagyban függ az időjárástól. Tavaly nyáron rendkívüli aszály köszöntött be, falunkat majdnem két hónapig elkerülte az eső. A végén minden nap esőért imádkoztam, de hiába. A növények mégis túléltek mindent. Mikor nyár végén felszedtük a hagymát, 10 zsák lett. Zsákonként 20 kg, azaz összesen 200 kg.

Remélem, ez a 200 kg vöröshagyma elég lesz családunknak következő nyárig. Mi ugyanis hagymát hagymával eszünk, különösen télen. Azért is fantasztikus a hagyma, mert megfelelő tárolás esetén 8-10 hónapig is eláll.

Hagymát hagymával

Mi bizony olyanok vagyunk, mint Kabos Gyula a Hyppolit, a lakáj című nagyszerű magyar filmben. Hagymához hagymát eszünk. Főzésnél szerintem mindenbe kétszer, háromszor annyit teszek, mint egy átlagos háziasszony.

Ezen kívül szigorúan betartjuk, hogy mindig csak idény zöldséget eszünk. Mi télen reggelire vagy vacsorára az idényzöldségünk? A vöröshagyma. Azt jelenti, hogy vöröshagymát eszünk nyersen a vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, szalonnához, szendvicshez, konzervhalhoz, egyszóval mindenhez mindennap. A gyerekeknek apróra vágom és megsózom kicsit, úgy nem olyan csípős és ők is mindig csipegetnek egy keveset belőle.

Hagymatea

Még egy nagyszerű dolog így télen a hagymatea. Rendszeresen isszuk. Megfázásra, köhögésre, influenza ellen a legjobb gyógymód. Hogyan készül a hagymatea? Fél liter vizet felforralunk, beledobunk 2 vöröshagyma külső burkát, még 1 percig forraljuk, majd fedő alatt negyed óráig állni hagyjuk. Egész fej vöröshagymával szintén készíthetjük, de akkor fél órán át főzzük. Ha kihűlt mézzel édesítjük.

Legjobbnak a saját vöröshagymát tartom, amit vegyszermentesen termeszthetünk kertünkben. Öntözést sem igényel, jól bírja a szárazságot. Idén március végén már kezdhetjük is a duggatását. Folyamatosan ültethetjük tavasszal-nyáron-ősszel, így mindig lesz újhagymánk. Akár virágos kertedbe is ültethetsz, riasztja a kártevőket. De kiváló helye lesz neki a sárgarépa sor mellett, mert a sárgarépalegyet elriasztja. Ha kifejlett vöröshagymát szeretnél, akkor márciusban ültesd és augusztusban szedd fel, mikor a szár megdőlt. Idén dugass Te is minél több hagymát.



Címkék: