Idén is szuper volt a szilveszteri parti, csak takarítani ne kellett volna utána. Az ember felkel másnaposan, felméri a károkat, na meg a kupi mértékét és inkább visszafekszik aludni, remélve, hogy az egész eltűnik magától. Sajnos nem így történt idén sem, így az átmulatott este után kezdődhetett a napokig tartó takarítás.

Ha a következő buli után nem szeretnél három napig mosogatni, a legegyszerűbb ha mindenből eldobhatót használsz. A jó hír pedig, hogy mindezt úgy is megteheted, hogy nem termelsz több kilónyi műanyag hulladékot. A környezettudatos partiarcoknak, az ökoanyuknak és a zöld természetjáróknak ajánlunk pár remek megoldást a következő házibulihoz, gyerekzsúrhoz és piknikhez.

A jól bevált papír, fa és karton

A már jól ismert alternatívák, mint az újrahasznosítható kartontányérok, vagy a komposztálható papírrostból, fából vagy bambuszból készülő eldobható poharak és evőeszközök kiváló megoldást jelentenek egy egy nagyobb társasági eseményen. A legkörnyezetbarátabb persze, ha elmosható szettet használunk, de lássuk be, ez nem mindig kivitelezhető.

(kép:maxpixel)

Ma már szerencsére a legnagyobb fesztiválok rendezői is odafigyelnek arra, hogy mekkora ökológiai lábnyomot hagynak maguk után egy-egy nagyszabású rendezvénnyel, és törekednek zöld megoldásokat találni. A Sziget fesztiválon is ilyen komposztálható poharakból és tányérokból falatozhatunk, két koncert között.

Az újhullámos pálmalevél, cukornád, kukorica és rizstányérok

A legújabb megoldások, a szintén biológiai úton lebomló tömörített pálmalevélből vagy akár nádcukorból készülő étkészletek. Ezek mellett a PLA (plotejsav) és a CPLA szavakkal is érdemes megismerkedni. Ezek úgynevezett bioplasztikok, vagyis biológiai útun lebomló, növényi eredetű műanyagok. A PLA magas keményítőtartalmú gabonafélékből készül, mint a rizs és a búza, a CPLA-nak pedig kukorica az alapanyaga. Utóbbi magas hőtűrő (85 Celsius fok) képessége miatt szélesebb körben felhasználható, így orvosi eszközök, virágládák és szatyrok is készülnek belőle.

A legmenőbb, az ehető tányér

Ha nem vagy teljesen biztos a konyhai tudományodban, vagy farkaséhes vendégeket fogadsz, akkor neked találták ki az ehető tányérokat és evőeszközöket. Választhatod az adalékanyagmentes, préselt búzakorpából gyártott tányérokat, csak a vendégek nehogy megegyék, mire szervírozod a fogásokat.

Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, akkor az indiai, rizsből és kölesből gyártott, ehető evőeszközöket ajánlom, amik kaphatóak cukor, zeller, kömény, fekete bors, menta-gyömbér vagy akár répa-cékla ízesítésben is.

(kiemelt kép: www.kombini.com )



Címkék: