Lassan véget ér a tél, és ezzel együtt a természet is felébred a téli álmából. Februárban már újra lehet tenni, venni a kertben, egy-egy fagymentes napon. Menjünk hát végig a veteményestől a gyümölcsösig, és végezzük el az idei első kerti munkákat, hogy később bőséges legyen a termés.

Tisztítsuk meg a kertet, hogy legyen helye az újnak

Most, hogy elolvadt a hó, ideje ellenőrző körutat tenni kertben. Mérjük fel, hogy okozott-e károkat a tél, a kiszáradt, elpusztult növényeket ássuk ki. Némelyik gyom is irtható már ilyenkor, mint például a pázsitot csúfító moha.

A sziklakertben és az évelő ágyban nyomkodjuk vissza a talajba a fagy hatására kiemelkedett gyökereket. Az öt évnél idősebb évelő ágyakat pedig érdemes felásás és talajjavítás után fiatal növényekkel beültetni. Ritkítsuk meg az ősszel virágzó díszcserjéket, és fiatalítsuk a sövényt, és ha a talaj fagymentes már ültethetünk rózsákat, vagy áttelepíthetünk nagyobb fákat és cserjéket a kerten belül, megfelelő méretű földlabdával.

(kép:pxhere)

A legfontosabb februári teendő: a metszés

A hónap második felében, fagymentes napokon meg kell kezdeni a gyümölcsfák és a gyümölcsbokrok tavaszi metszését. Legkorábban rügyezik a köszméte, a ribizli és a málna, így ezekkel érdemes kezdeni.

Nekiláthatunk a gyümölcsfák ráncba szedéséhez is. Meg lehet metszeni a cseresznye, a meggy, az alma, a szilva, a körte és a mandulafák koronáját. El kell távolítani a törött, beteg, egymást keresztező, vagy a korona belseje felé növekvő vesszőket.

(kép:pxhere)

A helyesen megmetszett korona szellős, nem túl sűrű, de nem is kopasz. Őszibaracknál a levélsodrosodás, kajszinál és a szilvánál a monília károkozása csökkenthető a körültekintően elvégzett metszéssel. Metszés után érdemes sebzáró anyaggal lekezelni a sebeket. A szőlőtőkék metszése is február vége és március közepe között esedékes.

Tervezzük meg a konyhakertet

A zöldséges kertet ilyenkor kell rendbe tenni, felásni, átforgatni, a gyomokat és régi gumókat kiszedni. Tervezzük meg, hogy milyen zöldségekkel szeretnénk majd a következő hónapok során teleültetni, és szerezzük be a magokat.

(kép:pxhere)

Van, amit már most is elvethetünk, ilyen a sárgarépa, a hónapos retek, a spenót, a petrezselyem, a hagyma, és a káposztafélék, melyek melegágyba ültetve szépen növekedésnek indulnak. De a többi, a hideget nem kedvelő zöldségpalánta nevelését is meg lehet kezdeni a házban, amiket 5-6 hétig nevelj cserépben vagy virágládában, majd a megerősödött palántákat a tavaszi napos idő megérkeztével már ki is ültetheted. A virágok ültetésével érdemes megvárni a tartós 10 fok körüli hőmérsékletet.



Címkék: